2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Újabb lépést tett az Európai Unió az energiaválság kezelése érdekében

2023.03.20. 19:34
Az Európai Bizottság a gázkereslet uniós szintű, összehangolt csökkentéséről szóló sürgősségi jogszabály meghosszabbítását javasolja egy évvel az ellátásbiztonság és az árstabilitás garantálása érdekében – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Az MTI szerint az Európai Bizottság közleményében a javaslat indoklásaként azt írta: a vonatkozó jogszabály hatálya március 31-én lejár, a globális gázpiacon érzékelhető problémák miatt azonban továbbra is fontos, hogy Európa már most megkezdje a felkészülést a következő télre.

Kiemelték: a gázkereslet 15 százalékos csökkentését biztosító jogszabály egyéves meghosszabbítása további megtakarítást eredményez, segítve az Európai Uniót abban, hogy teljesítse a gáztározókra vonatkozó feltöltési célértéket, és fenntartsa a stabil gázellátást. Az alacsonyabb és jobban kezelt kereslet hozzájárulhat az áringadozás csökkentéséhez is.

Az Európai Bizottság elemzése szerint a tavaly júliusban elfogadott és március végén lejáró rendelet érvényességének fenntartása fontos, hogy jövő télen elkerülhetők legyenek az ellátásbiztonsági problémák

– fűzték hozzá.

A közlemény idézte Kadri Simson energiaügyi biztost, aki azt mondta: az orosz energiától való függőség megszüntetését célzó jogszabály a gázfelhasználás csökkenését eredményezte, teljes kiváltása érdekében azonban folytatni kell a gázkereslet csökkentését. Növelni kell a más országokból beszerzett cseppfolyósított földgáz (LNG) és vezetékes gáz mennyiségét, valamint folytatni a megújulóenergia-kapacitás növelését szolgáló befektetéseket.

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a rendelet – tavaly júliusi bevezetése óta – 19 százalékos megtakarítást eredményezett, ami 41,5 milliárd köbméternek felel meg a 2022 augusztusa és 2023 januárja közötti időszakban – tette hozzá az uniós biztos.

Az uniós bizottság javaslatát a tagországok energiaügyekért felelős miniszterei március 28-ára tervezett tanácsülésükön vitatják meg.