Minden ötödik magyar nyugdíjasnak problémát jelent az egészsége

GettyImages-1221051249 (1)
2023.03.20. 07:44
2023-ra már 20 százalék azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akiknek problémát okoz rossz egészségi állapotuk. A részletes adatok szerint vannak, aki már gyógyszerre is többet költöttek, ahogy az is kiderült, melyik vármegyékben vannak a legjobb egészségi állapotban.

2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak okozott problémát rossz egészségi állapota a mindennapokban, 2023-ra ez az arány 20 százalékra nőtt – írja a Pénzcentrum kutatásában.

A lap megjegyzi, hogy az összesítés alapján már minden ötödik nyugdíjas számára gondot jelent saját egészsége. Az elmúlt egy évben ráadásul az idősek több mint felének romlott állapota kisebb vagy nagyobb mértékben, sőt 33 százalékuk 2023-ban további egészségromlásra számít.

Tökéletesnek mindössze a válaszadók 4 százaléka értékelte a fizikai egészségét, további 26,9 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy csak néha voltak egészségügyi panaszaik. 28,3 százalék az aránya azoknak, akik úgy érzik, nem a legjobb az egészségük, ám ez az állapot nem okoz számukra gondot a mindennapokban.

MINDENT ÖSSZEVETVE 59,2 SZÁZALÉK ÉREZTE ÚGY A VÁLASZOK ALAPJÁN, HOGY NINCS OKA TÚLZOTTAN PANASZKODNI.

A Pénzcentrum kutatása ugyanakkor megjegyzi: aggasztó, hogy a válaszadók 19,6 százaléka válaszként azt jelölte meg, hogy „Mindennapi nehézséget jelent a rossz egészségügyi állapotom”.

Az ő arányuk ráadásul emelkedett is tavaly óta, összesen 16,4 százalékkal. Ahogy azoké is nőtt, akiknek mindennapi problémát jelent az érzéseikkel és napi teendőikkel való szembenézés, itt az 7,2-ről 8,9 százalékra módosult.

A publikáció szerint a válaszadók 2,6 százaléka számolt be egészségének javulásáról. 39,1 százalékuk nem tapasztalt változást, 57,5 százalék ugyanakkor úgy érezte, hogy az egészsége inkább vagy jelentősen romlott.

Több pénz a gyógyszerekre

A Pénzcentrum azt is közölte, hogy a magyar nyugdíjasok az elmúlt egy év leforgása alatt javarészt ugyanannyi gyógyszert szedtek, 32,3 százalék számolt be arról, hogy többet szedett, mint korábban. Mindezek mellett 59,1 százalékuk költött többet gyógyszerre 2023-ban.

A válaszadók alapján a lap területi megoszlást is publikált. E szerint Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben a legjobb a magyar nyugdíjasok egészsége, míg a legrosszabb adatokat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom vármegyékben jegyezték fel.

(Borítókép: Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek