Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

2023.03.26. 16:19
A rendőrség egy friss hirdetésben toboroz újabb határvadászokat: akár 400 ezer forintos fizetést, cafeteriát, ingyenes munkahelyi egészségügyi alapellátást ígérnek.

Az első határvadászok még tavaly ősszel álltak szolgálatba. Nem sokkal előtte Orbán Viktor beszédet is mondott az első 500 egyenruhás eskütételekor.

Most a rendőrség ismét toborzásba kezdett, erről szombaton tettek közzé egy hirdetményt. Mint írták, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben keresnek szerződéses határvadászokat. 

A leírás szerint a határvadászok feladata alapvetően – a rendőrség munkáját segítendő – az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása.

Szerződéses határvadászként a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred személyi állományába kerülsz, ahol feladataidat a fent felsorolt vármegyei rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségének illetékességi területén, tisztesi rendfokozattal látod el

áll a közleményben. 

A 160 órás képzésre való jelentkezéshez elég, ha a jelentkező nem múlt még el 55 éves, büntetlen előéletű, cselekvőképes, és elvégezte a 8 általánost. A szerződéses határvadászok képzése 160 órás.

Ez alatt az idő alatt alapilletményként havi bruttó 300 000 forintot fizetnek.

Miután az ember elkezdi az éles szolgálatot, ehhez a pénzhez jön a szolgálati pótlék (teljesített óránként bruttó 570 Ft), az éjszakai pótlék (óránként bruttó 193 Ft), a készenléti pótlék (óránként bruttó 97 Ft).

Ha idegen nyelven is beszél a jelentkező, azért további bónuszt adnak:

  • alapfokú nyelvvizsga esetén: bruttó 5798 forintot,
  • középfokú nyelvvizsga esetén: bruttó 11 595 forintot,
  • felsőfokú nyelvvizsga esetén: bruttó 19 325 forintot.

A havi fizetés felső plafonja így havi bruttó 400 000 Ft is lehet – a teljesített óráktól függően.

Mindehhez jön még a béren kívüli juttatás (cafeteria), ami évente bruttó 200 000 forintot jelent, illetve az ingyenes orvosi ellátás.

És hogy mit várnak mindezért cserébe? Íme a feladatok listája:

  • az államhatár őrzése,
  • felderítés,
  • az államhatár jogellenes átlépésének megszakítása,
  • az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések megtétele.

További információ a rendőrség oldalán érhető el. Az Indexen március elején adtunk róla hírt, hogy idén már több mint 17 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon, és 175 embercsempész ellen indult eljárás.