Hatalmasat zuhant a búza és a kukorica ára

DEBRE20210907007
2023.03.29. 19:21
Jelentősen csökkent az étkezési búza, valamint a takarmánybúza és a takarmánykukorica ára Magyarországon tavalyhoz képest, de még egyik se érte el a 2021-es szintet − olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 88,2 ezer forint, 19 százalékkal csökkent egy év alatt. A takarmánybúza ára 13 százalékkal mérséklődött, tonnánként 86,5 ezer forint − közölte az MTI-vel az AKI.

A takarmánykukorica a tavalyi azonos időszakhoz képest 11 százalékkal lett olcsóbb, március harmadik hetében 92,3 ezer forintba került egy tonna. Ugyanennyi ipari napraforgómag 189,9 ezer forintba került az összesítés szerint, az éves árcsökkenés 28 százalékos. A búza és a kukorica világszinten is egyre olcsóbb a márciusi adatok alapján − mutatott rá az AKI. A szakértők a nemzetközi kereslet lassulására számítanak, miközben Ausztrália búzából termésrekordot érhet el. A jelentős kínálat a kukorica árát is levitte, az olajos növények nemzetközi piacán ugyancsak visszaesés mutatkozik − áll az intézet összefoglalójában.

PAIR gabona 06 abra-1024x660
Fotó: Agrárközgazdasági Intézet

A Tallage tájékoztatása szerint február 2. és március 9. között csökkent a kukorica ára a világpiacon. Legnagyobb mértékben a francia és az amerikai termény ára esett az alacsony exportkereslet miatt, emellett a jelentős orosz és ausztrál búzakínálat a kukorica árát is lefelé mozgatta. Az USA-ban megtermelt kukorica azonnali exportára 25 dollárral, 277 tonnánként dollárra csökkent a megfigyelt periódusban − írta meg honlapján az AKI.

Argentínában az azonnali szállítású terménnyel tonnánként 279 dollárért kereskedhettek. Ukrajnában 20 dollárral tonnánként 208 dollár dollárra csökkent a termény azonnali kikötői ára (FOB) ugyanekkor. Bulgáriában és Romániában 18 dollárral tonnánként 288 dollárra mérséklődött a kukorica spot piaci ára.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan tonnánként 92,3 ezer forintos termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március harmadik hetében, ami az egy évvel korábbitól 11 százalékkal maradt el.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Tippek
  • Hírek