A kormány elárulta, hogy fenntartják-e az élelmiszerárstopot

2023.03.30. 13:03
Az ATV-nek nyilatkozott az Agrárminisztérium arról, hogy meddig tervezik fenntartani az élelmiszerárstopot. Válaszuk alapján úgy fest, a kormány azzal egyelőre számol, hogy április 30-a után is marad az árstop.

Jelen állás szerint április 30-áig marad fenn az élelmiszerárstop. Egy héttel ezelőtt a Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergelyt arról, hogy hosszabbítanak-e, de a miniszter csak annyit mondott, hogy várhatóan két héttel a határidő lejárta előtt hoznak döntést erről, és a hatósági árakat akkor vezetik ki, ha érezhetően csökken az infláció.

A minap a Világgazdaság értesült arról, hogy a kormány szinte biztosan meg fogja hosszabbítani az árstopot három hónappal, egészen július 31-éig. Az atv.hu intézett kérdéseket az Agrárminisztériumhoz azzal kapcsolatban, hogy április után is fenntartják-e az árstopot.

A minisztérium válaszában megismételte, hogy két héttel április 30. előtt döntenek hivatalosan az árstopról. Mindemellett azonban azt válaszolták: 

Az árstop a magyar lakosságot védi a brüsszeli szankciók okozta áremelkedéstől. A kormány fenntartja mindazokat az intézkedéseket, amelyek az infláció csökkenését szolgálják.

A válasz alapján tehát úgy fest, hogy valóban hosszabbítással számol a kormány. 

Nehezebb lesz kivezetni, mint a benzinárstopot

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt mondta: ha a kormány arra vár, hogy érezhetően csökkenjen az infláció (mint azt előzőleg Gulyás Gergely mondta), akkor az csak az év második felében jöhet el. Ebből arra lehet következtetni, hogy várhatóan marad az árstop április vége után is.

Ugyanakkor a piaci szereplők és rajtuk kívül Matolcsy György, a jegybank elnöke is számos alkalommal vélekedett úgy, hogy az élelmiszerárstopot el kellene törölni. A jegybankelnök tavaly decemberben konkrétan azt mondta, hogy az árstop 3-4 százalékkal megnövelte az inflációt, és szerinte már januárban ki kellett volna vezetni.

Az sem kizárt, hogy a kormány a tavaly decemberi benzinárstop-kivezetéshez hasonlóan az élelmiszerárstopot is egy késő esti bejelentéssel, viszonylag váratlanul próbálja majd kivezetni, hogy elkerüljék a pánikvásárlást és a káoszt. Bár ez esetben nehezebb dolguk lesz, mivel az azért nem valószínű, hogy az élelmiszer úgy elfogy a boltokból, mint ahogy az üzemanyag elfogyott tavaly decemberben.