Összeült a Költségvetési Tanács, több kockázat is szóba került

PAP 6667
2023.03.30. 17:11
A Költségvetési Tanács (KT) hozzájárult a 2023-as költségvetés módosításához csütörtöki ülésén – tájékoztatott a KT a honlapján, ahol közzétette véleményét.

Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a 2023-as költségvetés módosításának tárgyalását. A tavaly benyújtott törvényjavaslatban foglaltakhoz képest az Országgyűlés által elfogadott előirányzat-változtatások azonos összegben növelik a központi alrendszer 2023. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét.

A módosításokkal a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya nem változik, és ezáltal az államadósság összege sem. Ugyanannyi marad az államháztartás uniós módszertan szerint számított hiánya is.

Kockázat kockázat hátán

A KT szerint a javaslatban foglalt módosítások összességében az államadósság-szabály érvényesülésére vonatkozó korábbi megállapításának felülvizsgálatát nem tették szükségessé.

A tanács felhívta a figyelmet arra, hogy a módosított költségvetést is kockázatok övezik.

A határozat szerint így a költségvetés végrehajtása során szükség van a költségvetési szervek részéről reális, fenntartható, ugyanakkor a közfeladatok ellátását nem veszélyeztető takarékossági intézkedések meghozatalára. Ellenkező esetben ugyanis a közszolgáltatások zavartalan teljesítése jelentős többletkiadásokat tesz szükségessé, ami kockázatot hordoz az államadósságcél elérésére.

Az energiaárak emelkedésének részleges kompenzálása ellenére a közfeladatok ellátását finanszírozó előirányzatok reálértéke több területen számottevően csökkent, így az ebből adódó feszültségek kezelése a költségvetés végrehajtása során további kiemelt figyelmet érdemel – írták.

Szorgalmazták a költségvetési deficit csökkentését

A tanács ezáltal is szorgalmazta a költségvetési deficit csökkentését, hiszen ez előmozdítja az egyensúlyok helyreállását a gazdaság más területein is. A grémium továbbra is szorgalmazza a GDP-arányos 3 százalékos hiány mielőbbi elérését, amennyiben azt a gazdasági körülmények megengedik.

A KT üdvözli azt a törvényjavaslatban szereplő rendelkezést, hogy amennyiben 2023-ban a GDP reálértéke 1,5 százalék felett nő, akkor az így keletkező, a nyugdíjprémium tervezeten felüli összegével csökkentett többletbevételt a hiány mérséklésére kell fordítani.

Az államadósság-mutató az egységes javaslat szerint a 2022. év végi 73,5 százalékról 2023 végére 69,7 százalékra mérséklődik. A tanács véleménye szerint az adósságmutató kitűzött csökkenése összhangban van a törvényjavaslat feltételéül használt makrogazdasági pályával és a kijelölt költségvetési folyamatokkal.

Ennek alapján a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvény – módosítások figyelembevételével történő – végrehajtása során a 2023. év végére várható GDP-arányos államadósság mértéke megfelel az Alaptörvényben foglalt csökkenő követelménynek.

A 3,8 százalékpontos tervezett csökkentés azt jelenti, hogy az államadósság-szabály akkor is teljesül, ha a makrogazdasági feltételek a kormányzati prognózisban foglaltaknál lényegesen kedvezőtlenebbül alakulnak.

Az államadósság-mutató mértékét a Stabilitási törvény rendelkezései szerint állapították meg, és az Alaptörvényben foglalt követelmény is teljesül, így a tanács megadja az előzetes hozzájárulását a javaslat zárószavazásához, szerepel a közzétett határozatban – adta hírül az MTI.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Tippek
  • Biztosítás