Az EU maximális sebességre kapcsol a megújuló energia terén

GettyImages-1134505389
2023.03.30. 15:51
Az Európai Unió csütörtökön ideiglenes megállapodásra jutott a megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzésekről. A legfontosabb az éghajlatváltozás és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség elleni küzdelem kiterjesztése.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodott abban, hogy 2030-ra az EU mind a 27 országa kötelezettséget vállal arra, hogy energiájának 42,5 százalékát megújuló forrásokból, például szél- és napenergiából szerzi be.

Az EU már 2021-ben energiájának 22 százalékát megújuló forrásokból nyerte, de az egyes országok között jelentős eltérések mutatkoztak.

Svédország áll az unió országai közül a legjobban a megújuló energiaforrások 63 százalékos arányával, míg Luxemburgban, Máltán, Hollandiában és Írországban a megújuló források a teljes energiafelhasználás csak kevesebb mint 13 százalékát teszik ki – írja a Reuters.

Nagy célok, komoly vállalások

A megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzések Oroszország ukrajnai inváziója óta egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, mivel az EU megfogadta, hogy 2027-ig megszünteti az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét – ezt pedig főként helyben kitermelt, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiával kívánja elérni.

Az EU ezek mellett azt is szeretné, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását.

A célok eléréséhez az uniós országoknak 29 százalékra kellene növelniük a megújuló energiaforrások arányát a közlekedési ágazatban. Emellett az EU iparának évente 1,6 százalékkal kellene növelnie a megújuló energiaforrások felhasználását: 2030-ra a felhasznált hidrogén 42 százalékának, 2035-re pedig 60 százalékának megújuló forrásokból kellene származnia.

hatalmas beruházásokra lesz szükség a szél- és naperőművekbe, a megújuló gázok termelésének növelésére, valamint az európai villamosenergia-hálózatok megerősítésére.

Az Európai Bizottság szerint mindehhez 2030-ig 113 milliárd euró értékben lesz szükség további beruházásokra a megújulóenergia-források és a hidrogén-infrastruktúra területén.

(Borítókép: Robert Alexander / Getty Images)