Pénzesőt hozhat a nyár Magyarországnak, de Brüsszel ezt máshogy képzeli

GettyImages-121249226
2023.03.31. 12:33
Továbbra is függőben van a 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás sorsa, de van rá esély, hogy a helyreállítási alap utalásait blokkoló vitapontokat hamarosan lezárják.

A magyar kormány és az Európai Bizottság is beleegyezett abba, hogy az Orbán-kabinet által vállalt március 31-i határidőtől eltekintenek a jogállamisági eljárásról szóló tárgyalásokban – a tervek szerint a hónap végéig kellett volna társadalmi egyeztetésre bocsátani, majd megszavazni az igazságügyi reformot. Ez fontos lépés, a reformot ugyanis mindenképp teljesíteni kell a pénzek feloldásához.

A Portfolio úgy értesült, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jövő héten Brüsszelbe utazik, hogy tárgyaljon az Európai Bizottsággal a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól.

Pénzesőt hozhat a nyár

Az Európai Bizottság azt kérte, hogy a közhatalmi státuszú személyeket is zárják ki a kinevezhető személyek köréből, ez technikailag az államigazgatási vezetők mellett vonatkozna szélesebb  körben a kormánytagokra is, de a politikusokra nem.

A másik vitapont, hogy míg a magyar kormány hatéves kinevezési időt határozott meg az alapítványi tagoknál, addig Brüsszel négyéves időt szabna a mandátumoknak.

Az pedig továbbra sem tisztázott, hogy a politikai hatalmi funkciójukról lemondó személyek mikortól ülhetnek be a kuratóriumokba.

A legoptimistább forgatókönyv szerint április végére, május elejére egyezhet meg Budapest és Brüsszel, amit egy egy hónapos vizsgálat követhet.

Amennyiben nem emelnek kifogást a vizsgálók, akkor szeptember elején-végén teljesülhetnek az utalások. A brüsszeli források szerint viszont a levegőben lóg a csúszás kockázata.

Navracsics Tibor ezzel szemben nemrég azt állította, hogy akár már a nyár folyamán teljesülhetnek a várt tranzakciók.

(Borítókép: Mark Renders / Getty Images)