Legyünk résen: szinte minden banknál többet kell fizetnünk áprilistól

2023.04.03. 09:29
Az OTP már márciusban elkezdte a bankszámlák díjainak emelését, április 1-jétől pedig több pénzintézet is drágított a tavalyi átlagos inflációnak megfelelő mértékben. Három további nagybank pedig májustól emel a díjakon ugyanennyivel – derült ki a Bank360.hu összeállításából.

Áprilistól áremelkedés-hullám söpör végig a bankoknál, több hitelintézet is emeli a bankszámláihoz és bankkártyáihoz kapcsolódó díjakat a tavalyi átlagos infláció mértékével, vagyis 14,5 százalékkal. A bankoknak elvileg 60 nappal a változások életbelépése előtt kell kitenniük az áremelésről szóló friss listákat. A január 13-án bejelentett inflációs adat miatt ezért sokan csak áprilistól emeltek az áraikon.

A 60 napos szabály viszont meg is kerülhető, ha az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat eleve előírja, hogy mikortól lépnek életbe a megváltozott díjak.

Ezzel magyarázható, hogy az OTP-nél – az üzletszabályzatnak megfelelően – már márciustól emelkedett az összes bankszámlákhoz és betéti kártyákhoz kapcsolódó díjtétel ára 14,5 százalékkal.

Április 1-től érvényesek a Raiffeisen Bank friss kondíciós listái is, amelyekben jóformán minden korábbi díjtételnél alkalmazta a tavalyi inflációnak megfelelő áremelést.

Senki sem ússza meg az idei az áremeléseket

A CIB, az UniCredit és az Erste viszont csak májustól emeli a bankszámlák díjait – az emelés mértéke azonban ugyanennyi lesz.

VANNAK OLYAN BANKOK IS, AMELYEK MÉG NEM EMELTEK ÁRAT, DE A JOGSZABÁLYOK ÉRTELMÉBEN ŐK IS UGYANÚGY MEGTEHETIK.

A Gránit üzletszabályzata is lehetőséget biztosít erre, de a bank az idén még nem jelentett be drágulást. A Magyar Bankholding tagbankjainak (MKB, Takarékbank) honlapján sincsenek még fent áremelésről szóló hirdetmények, vélhetően a csoport egyelőre a május elsejére időzített összeolvadással van elfoglalva. Ha terveznek valamilyen díjváltoztatást, azt csak ezt követően lépik meg – akkor már az utódbank, az MBH Bank neve alatt.

A költségnövekedésbe azonban nem kell belenyugodni. A Bank360.hu szakértői szerint

érdemes online összehasonlítani a számlacsomagok díjait, és bankolási szokásainknak megfelelően kiválasztani a legkedvezőbbet.

Akár a meglévő bankunkon belül is találhatunk így számunkra jobb csomagot, de bankváltás lehetőségét sem kell adott esetben kizárni, ugyanis számlaköltségeink között lehetnek olyan tételek, amelyekre semmi szükségünk sincs, és elképzelhető, hogy egy másik bank által kínált díjcsomag kedvezőbb lehet számunkra.