Fontos dátum közeleg, ekkor érkeznek az áprilisi nyugdíjak

2023.04.03. 18:45
Hamarosan érkeznek az áprilisi nyugdíjak és a családi pótlék. Az április havi nyugdíjakat április 12-én utalja a Magyar Államkincstár, postai úton pedig 10-e és 22-e között várható az összeg. A családi pótlékokat április 4-én utalják, postai kifizetés esetén pedig várhatóan a fent jelzett napot követő 2-4 munkanap múlva érkezik meg.

Az április havi nyugdíjakat április 12-én (szerdán) utalja a Magyar Államkincstár – emlékeztetett az alon.hu

Aki az ellátást postai úton kérte, az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban, az abban rögzített konkrét kifizetési napon kapja készhez nyugdíját a postástól. Így április 10-e és április 22-e között várható az április havi nyugdíj postai kifizetése.

Kedden érkezik a családi pótlék

A portál továbbá megjegyzi, hogy a következő családi pótlékot, gyermekgondozást segítő ellátást, gyermeknevelési támogatást, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát április 4-én, kedden utalják. A banki jóváírás várható időpontja szintén április 4-e lesz. 

A családi pótlék postai kifizetése esetén várhatóan a fent jelzett napot követő 2-4 munkanap múlva érkezik meg.

Miként lehet igényelni?

A családi pótlék 2023-ban háromféleképp igényelhető: személyesen, online és postai úton. Személyesen a magyarorszag.hu-ról vagy a Magyar Államkincstár oldaláról lehet letölteni a nyomtatványt, amit kitöltve bármelyik budapesti vagy megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán vagy a kormányablakok egyikén le tud adni a személyes okmányok és igazolások másolatával.

Ugyanezeket a dokumentumokat postán is elküldheti a Magyar Államkincstár, 1919 címre. Amennyiben online szeretné igényét benyújtani, azt a Magyar Államkincstár oldalán teheti meg a Kérelem családi pótlék megállapítására nyomtatvány címszó alatt.

A családi pótlék összege

A nevelési támogatás a kisgyermekek, a bölcsődébe, óvodába járók után jár, míg az iskoláztatási támogatást a tanköteles korba tartozó, azaz általános iskolás és középiskolás gyerekek után fizeti az állam. A szabályok szerint

  • az egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a két gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a két gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a három vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

A családi pótlék összege már 2008 óta nem emelkedett.