Jön az online árfigyelő rendszer

2023.04.04. 17:31
Az infláció letörése érdekében és a túlárazások ellen fogyasztóvédelmi intézkedésekről egyeztetett Varga Judit és Nagy Márton – közölte az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságot és szankciós inflációt okoztak szerte Európában – emelték ki a sajtóközleményben. Hozzátették, hogy a kormány a családok és a gazdaság megvédése érdekében már 20 intézkedésről döntött: többek között bevezette a kamatstopot, az élelmiszerár-stopot, és megvédte a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

A szankciós infláció elleni vakcina működik, a kormányzati várakozásnak megfelelően januárban már tetőzött a mértéke, azt követően pedig megindult a csökkenés

– írták.

Túlárazások ellen

Annak érdekében, hogy az infláció csökkenésének folyamata minél erőteljesebb, minél jelentősebb lehessen, minden lehetséges eszközt meg kell ragadni. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal a kormányzattal közösen

nemzetközi példák alapján online árfigyelő rendszert hoz létre, amely hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és megakadályozza a túlárazást.

A szankciós infláció letörése, a családok és a gazdaság megvédése érdekében tovább kell erősíteni és ki kell szélesíteni a fogyasztóvédelem szerepét is – olvasható az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Ennek érdekében folytatott személyes megbeszélést Varga Judit igazságügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden.

Megállapították, hogy a jelenleg is zajló, többek közt a hatósági árszabályozás alá eső termékek kínálatát érintő fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett – amelyek a húsvét közeledtével különösen fontosak – új, a fogyasztók érdekeit szolgáló intézkedések kialakítása szükséges, amelyek hozzájárulnak a transzparencia és a piaci verseny további növeléséhez.

Ennek érdekében olyan fogyasztóvédelmi adatbázis jön létre, amely célzottan figyeli a termékek árváltozását, és segíti a fogyasztókat abban, hogy a legolcsóbb terméket vásárolhassák meg.

A lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció – közölte a két minisztérium.

Az Indexen is írtunk róla, hogy a jövő szerdai inflációs statisztikákból derülhet ki, hogy a legutóbbi, 25,4 százalékos áremelkedés, azon belül 43,3 százalékos élelmiszer-drágulás után hogyan alakultak márciusban a fogyasztói árak.  • Tippek
  • Megtakarítás