Hatalmas mérföldkőhöz közelít a forint: legutóbb egy éve láttunk ilyet

BP-2641
2023.04.04. 17:48
Hamarosan egyéves csúcsra léphet a magyar fizetőeszköz a dollárral és az euróval szemben – árulta el lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. A szakértő felfedte, milyen hatások mozgatják a forintot, és mire számíthatunk a következő napokban, hetekben.

A következő hetekben van rá reális esély, hogy újabb forintrekordot lássunk, ha a magyar fizetőeszköz tovább menetel a főbb devizákkal szemben. Csütörtökön a forint egyéves csúcsa 338,60-nál lesz a dollárral szemben, ami hamarosan elérhető lehet. 

Az euró-forint árfolyam tavaly áprilisban a 365–368-as tartományban volt a legalacsonyabb szinten, van rá reális esély, hogy a következő hetekben eléri a jegyzés ezt a tartományt is

– állapította meg Varga Zoltán. A szakértő szerint az euró-forint árfolyam a 377,20-as támasz letörésével próbálkozik jelenleg, amennyiben a kísérlet sikeres lesz, a következő elérhető szint 372 közelében húzódik, alatta pedig 365-nél adódna a következő támasz. A technikai kép alapján ezt követően fordulat jöhet, és a 385-390-es szintek irányába indulhat vissza a jegyzés.

Amennyiben az idei évben sikerül érdemben lecsökkenteni a hazai effektív kamatszintet, amely jelenleg az egynapos betéti kamatnak felel meg, a második félév inkább a fokozatos forintgyengülésről szólhat, és akár a 400-410-es tartomány elérése is elképzelhető

– ismertette Varga Zoltán. Hozzátette, hogy a nemzetközi bankszektorból érkező, esetleges negatív hírek is hirtelen forintgyengülési hullámokat okozhatnak, amit az elmúlt hónapokban meg is tapasztaltunk. Kedden 17 óra 15 perckor 377 forint 38 fillért ér egy euró, a dollár pedig 344 forinton áll. 

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

Fontos számokat vár a piac

Pénteken nem lesz kereskedés a legtöbb tőzsdén, a devizapiacon is rendkívül alacsony likviditás várható. Ugyanakkor az Egyesült Államokból fontos munkaerőpiaci adatsor érkezik, mely elsősorban a dollár árfolyamát mozgathatja meg, de a forintra is hatással lehet – árulta el az elemző. 

Az előzetes várakozásokat is ismertette a szakértő: márciusban 240 ezer fővel bővülhetett a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a februári 311 ezer után, miközben a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékon stagnálhatott.

Amennyiben a vártnál kedvezőbb adatok érkeznek, az erősítheti a dollárt és gyengítheti a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot is, viszont ha gyengébb számokat tesznek közzé, ezzel ellentétes folyamatok indulhatnak el

– értékelte az adatokat. Hozzátette, hogy a jövő hét csütörtökön érkező hazai inflációs adat is lényeges lehet, februárban az éves infláció 25,4 százalékos volt, és várakozásai szerint ez 23 százalékra mérséklődhetett. A korábbi tapasztalatok szerint a vártnak megfelelő vagy attól alacsonyabb inflációs adat megnyugtatja a befektetőket, és ugyan növelheti a kamatvágás közeledésének esélyét, inkább forinterősítő hatású lehet – ismertette. 

Természetesen az uniós forrásokkal kapcsolatban érkező hírek is árfolyammozgató hatással bírhatnak. Két héttel ezelőtt szivárgott ki egy értesülés, miszerint a helyreállítási alap forrásainak egy része hamarosan felszabadulhat, de ezt sem az Európai Bizottság, sem a kormány nem erősítette meg, és a március 31-i, korábbi határidő lejártakor sem adtak ki a felek tájékoztatást – fejtette ki Varga Zoltán. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)