Megszületett a megállapodás, béremelést kapnak a postai dolgozók

B RKL20230211034
2023.04.04. 15:00
Átlagosan mintegy 10 százalékos keresetfejlesztésről állapodott meg a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postás Szakszervezet, valamint a Magyar Posta vezetése 2023. január 1-jétől visszamenőlegesen.

A bértárgyalásokon a felek egyetértenek abban, hogy a Magyar Postának mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatójának, valamint csomaglogisztikai vállalatának a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megfizetett és megbecsült postai dolgozókra van szüksége, amelyhez elengedhetetlen a béremelés – olvasható a társaság hivatalos közleményében.

A béren kívüli juttatásokról is megegyeztek

A most megvalósuló keresetfejlesztés megfelel a társaság jelenlegi teherviselő képességének és figyelembe veszi a munkavállalók társaságnál eltöltött éveit. A bérfejlesztés mértékéről és annak részletes feltételeiről az érdekképviseletekkel megállapodás került aláírásra a mai napon – írták.

A megállapodás értelmében – a hároméves bérmegállapodásban szereplő 2 százalék helyett – átlagosan 10 százalékos béremelést hajtanak végre 2023. január 1-jével visszamenőlegesen. A Magyar Posta Zrt. közlése szerint a megemelt béreket első alkalommal az áprilisi hóra vonatkozó bérükkel kapják meg a munkavállalók.

Arról is beszámoltak, hogy az idei éven belüli lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatást két egyenlő részletben fizeti ki a munkáltató. Az első, bruttó 50 000 forintos részletet a dolgozók márciusban kapták meg.

A második részletet jelentő bruttó 50 000 Ft decemberben kerül kifizetésre, de az összeg még emelkedhet. Ezenfelül duplájára nőtt a munkavállalók napi munkába járását támogató utazásiköltség-térítése is – jelezték.

(Borítókép: Róka László / MTI)