A kormány csodafegyverével léphetnek szintet a magyar cégek

2023.04.04. 17:16
A magyar vállalkozásoknak továbbra is jelentős igényük van a külső finanszírozási forrásokra, amit támogat az idei év elejétől meghirdetett és kibővített Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is – ismertette elemzésében a Makronóm Intézet. A megkérdezett, jól teljesítő kis- és középvállalkozások mintegy fele legalább 200 millió forint forrásbevonást tervez, és a legfőbb problémának a magas kamatokat látják.

A felmérésbe bevont, jól teljesítő hazai kis- és középvállalkozások 95 százaléka rendelkezik külső forrással, ami elsődlegesen bankhitelt jelent. Az idei évben lejáró finanszírozással rendelkező cégek közel kétharmada (63 százalék) tervezi ismételten a forrásbevonást – derült ki a Makronóm Intézet legfrissebb vállalati kutatásából.

A jövőre vonatkozó finanszírozási tervek esetében továbbra is népszerűek a beruházási célú hitelek, illetve a napi működéshez kapcsolódó hitelcélok.

Összességében 2023-ban a megkérdezett vállalkozások 60 százaléka tervez külső forrást bevonni beruházási céllal, forgóeszköz-finanszírozási céllal a megkérdezettek közel fele (46 százalék), egyharmaduk pedig a napi likviditás biztosítása érdekében.

A legfőbb finanszírozási célok ugyan változatlanok, de egyre hangsúlyosabban jelennek meg a célzott energiahatékonysági beruházások is. A cégek 13 százaléka vett fel korábban ilyen célból hitelt, ez az érték 34 százalékra emelkedett az újonnan felvenni tervezett hitelek esetén.

A megkérdezett, jól teljesítő kis- és középvállalkozások mintegy fele legalább 200 millió forint forrásbevonást tervez.

A legfőbb problémának ezek a cégek a magas kamatokat látják.

Kiemelendő, hogy a megkérdezett cégek mintegy negyede semmilyen problémával nem szembesül külső forrás bevonásakor, a szükséges önerő és fedezet előteremtése sem jelent kezelhetetlen problémát számukra – világított rá kutatásában a Makronóm Intézet.

Kiemelkedő vállalatfinanszírozás

A megkérdezett vállalkozások fele (54 százalékuk) a finanszírozási költségek mérsékelt emelkedésére számít 2023-ban, ezzel együtt is a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakot a vállalkozások többsége kiemelt figyelemmel, de kezelhetőnek ítéli meg. 

Szakértők szerint a hazai vállalatfinanszírozási környezet nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható.

A Makronóm Intézet szerint adatfelvételének megállapításait támasztják alá a Global Entrepreneurship Monitor, a világ első számú vállalkozói kutatásának Magyarországra vonatkozó, 2022-es adatfelvételéből származó szakértői eredmények is. Ezek alapján hazánkban 12-ből 9 területen javult a finanszírozási helyzet megítélése 2021-hez képest, kiemelten a tőkefinanszírozás területén.

A nemzetközi szakértői felmérés eredményei alapján 2022-ben a kockázatitőke-finanszírozás, az állami támogatások és a bankhitelek rendelkezésre állása Magyarországon a nemzetközi átlagértékeket magasan meghaladta, jellemzően megelőzve régiós országokat (Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát) is. 

Ahol még további mozgástér mutatkozik a finanszírozási feltételek javítására, az a mikrotámogatások területe, amelyek elérhetősége nemzetközi összevetésben az elmúlt évek növekedése ellenére is jellemzően korlátozott, ez az innovatív finanszírozási forma hazánkban kevéssé jellemző – fedte fel a gazdaságkutató intézet.