Fényűző életet élnek a nyugdíjasok, ők a legboldogabbak a világon

2023.04.05. 07:30
Egy friss elemzés szerint – amely a nyugdíjasok megélhetési költségeit, az egészségügyi ellátórendszer minőségét, az életminőséget, az időskori ellátottsági rátát, az éghajlatot, valamint a boldogsági és biztonsági indexet is figyelembe vette – Dániában a legjobb nyugdíjasnak lenni. Mutatjuk, mely országokban a legjobb a szépkorúak helyzete a világon.

A Wise legújabb kutatása a nyugdíjasok helyzetét vizsgálta a világ különböző országaiban. A top 20-as listán 16 ország van Európából, kettő Magyarország tőszomszédságában található. A lista élén Dánia, Hollandia és Finnország találhatóak. A friss rangsorból az is kiderül, hol a legköltséghatékonyabb, legboldogabb az idősek élete – írja a Pénzcentrum.

A listavezető dánoknál az egészségügyi rendszer kifogástalan, a boldogságrangsorban is élen járnak és az életminőségre sem lehet panasz. A megélhetőségi költségek viszonylag magasak, de minden mutatót összevetve még mindig itt a legjobb a nyugdíjasok dolga a világon. Hollandiában nagyon hasonló a helyzet, a világ egyik legjobb egészségügyi rendszerével rendelkeznek. A finnek pedig a legboldogabb nemzet a világon, országuk egyben az egyik legbiztonságosabb, és nagy hangsúlyt fektetnek az életminőségre, valamint az egészségügyre is.

A megélhetési költségeket tekintve a thaiföldi nyugdíjasok helyzete a legjobb, ezt a szempontot figyelve őket négy európai ország követi: Portugália, Litvánia, Horvátország, és Csehország. A kutatás ugyanakkor hangsúlyozza, hogy 

az alacsony megélhetési költségek nem feltétlen jelentik a magasabb életminőséget.

Az olyan országokban, ahol a megélhetési költségek a legmagasabbak, mint például Svájc, Norvégia vagy Izland, a boldogságindex is magas. A drága megélhetés tehát nem egyenesen arányos a rossz életminőséggel.

A magyar nyugdíjasok helyzete már nem ennyire vidám

Amint azt a portál írja, ebből a kutatásból nem derül ki, hogy Magyarország hol helyezkedik el a világ többi országához képest, de nemrégiben készült egy ehhez nagyon hasonló kutatás, ami megmutatta, milyen a nyugdíjasok helyzete hazánkban a többi országhoz képest.

A 2022-es Natixis Global Survey of Financial Professionals kutatásában 44 országot vizsgáltak 18 indikátor alapján, amellyel mérték az országok teljesítményét. Az egyes mutatók összesítéséből született a Global Retirement Index (GRI), azaz nyugdíjindex, mely megmutatja, milyen a nyugdíjasok helyzete az adott országban. A friss elemzésben felállított rangsor alapján Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában és Csehországban a legjobb a nyugdíjasok helyzete jelenleg.

Amíg az összesített nyugdíjindex (GRI) alapján a 32. helyen áll Magyarország a 44 ország közül, addig az egészségindex (59 százalék) alapján már csak a 38. helyen vannak az ország nyugdíjasai, a pénzügyek a mutató szerint pedig a siralmasak, 42. helyen állnak a magyar nyugdíjasok, csak Görögországban és Törökországban rosszabb a helyzet. Az életminőség-index a 37. helyre volt elegendő, az anyagi jólétüket tekintve pedig 13. helynek örülhetnek a magyar nyugdíjasok.