Nem ússza meg a Ryanair, be kell fizetnie a 300 millió forintos bírságot

GettyImages-1247542977
2023.04.05. 17:18
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ryanair azonnali jogvédelem iránti kérelmét, így a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott 300 millió forintos bírságot a légitársaságnak meg kell fizetnie.

A társaság ellen 2022. június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított az extraprofit-különadó utasokra történő áthárítása miatt.

Az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság eljárása megállapította, hogy a légitársaság jogsértést követett el, „mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, ezért 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a kormányhivatal a Ryanair-DAC légitársaságra” – olvasható az Igazságügyi Minisztérium közleményében.

Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a Facebook-oldalán reagált a hírre.

Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak, még akkor is, ha egyes multik ez alól feloldozva érzik magukat

– írta, majd hozzátette, a bírság még nem jogerős, ezért várják a bíróság következő döntését.

Honnan a büntetés?

A Ryanair eurómilliárdos adózott eredménnyel zárta a tavalyi év első pénzügyi félévét. Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár is reagált akkor a légitársaság közleményére: „Aki eddig nem tudta, így születik az extraprofit.”

Még tavaly június elején a Magyar Közlönyben látott napvilágot az extraprofitadóról szóló rendelet, amely a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetett ki. A kormány a döntés meghozatalát azzal indokolta, hogy az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

Bár a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint ezzel nem az egyszerű, hétköznapi vásárlók megsarcolása volt a cél, a magyar légi közlekedési különadót a Ryanair végül átterhelte az utasokra. Jason McGuinness, az ír központú légitársaság kereskedelmi vezetője egyenesen hülyeségnek nevezte a különadó kivetését a légitársaságokra, amikor azok a járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő üzemanyagárak miatt nem nyereségesek.

Erre válaszul háromszázmilliós bírságot kapott a Ryanair a fogyasztóvédelemtől, ami ellen augusztus végén fellebbezett a légi közlekedési vállalat. Azt pedig Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója később bejelentette: az ír légitársaság csökkenti magyarországi járatainak számát. Így Magyarországon 53-ról 45-re csökken a Ryanair járatainak száma.

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)