Mélyen a zsebébe nyúl a Johnson & Johnson a vitatott babahintőpor miatt

2023.04.06. 12:49
Új fejezet nyílt a Johnson & Johnson-babahintőporügyben: a vállalat enged a nyomásnak, és 8,9 milliárd dolláros kártérítést fizet, miután fogyasztók több tízezer keresetet indítottak ellene, mondván, a babahintőpor rákot okozott náluk.

Az Egyesült Államokbeli Johnson & Johnson cég 8,9 milliárd dollár (kb. 3000 milliárd forint) értékű egyezséget javasolt, miután több tízezer keresetet indítottak ellene egy vitatott babahintőpor miatt – szúrta ki a HVG.

A vállalatot azzal vádolják, hogy a babahintőpor és egyéb termékei rákkeltő anyagokat tartalmaztak.

A Johnson & Johnson eredetileg kétmilliárd dollárt ajánlott, de végül 8,9 milliárd dolláros kártérítésben állapodott meg a felperesekkel. Az egyezség egy januári fellebbviteli bírósági döntés után jött létre, amely semmissé tette a cég vitatott  kétlépcsős texasi eljárását, amely a felelősséget a csődvédelem alatt lévő leányvállalatra próbálta áthárítani.

Nincs csődvédelem

Az LTL Management, a Johnson & Johnson egyik leányvállalata úgynevezett reorganizációs csődvédelmet kért. Az amerikai csődtörvény alapján így védelmet kaphatna a hitelezőktől és időt nyerne pénzügyi helyzetének rendezésére.

Azonban a New Jersey-i fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy a vállalatnak nincsenek pénzügyi gondjai, így nincs alapja a csődvédelem kérelmének.

A bíróság elutasító döntése következtében a Johnson & Johnson vezetősége úgy határozott, hogy magasabb kártérítést fizet a károsultaknak, akik közül sokan rákbetegségben szenvednek, ahogy képviselőjük, Mikal Watts elmondta.

Korábban megírtuk, hogy a Johnson & Johnson két évvel azután, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában beszüntette a talkumalapú babahintőporok értékesítését és gyártását, világszerte leállítja a forgalmazást.

Az egészségügyi cég több tízezer perrel néz szembe a fogyasztók részéről, akik azt állítják, hogy a talkumos termékeik, köztük a Johnson’s babahintőpor  rákot okozott náluk.