Meglepő helyre került Magyarország a világ leggazdagabb országainak listáján

B RKL20230310008
2023.04.06. 05:50
A Nemzetközi Valutaalap a legnépszerűbb gazdasági fejlettségi mutató, az egy főre jutó GDP alapján rangsorolta a világ országait. A legelső helyen Európa egyik legkisebb országa szerepel, míg az utolsó helyeket szinte kivétel nélkül afrikai államok foglalják el. Magyarország helyezése a 190 résztvevős versenyben sokakat meglephet.

Egy társadalom gazdasági fejlettségéről sokat árul el az egy főre jutó GDP-adat. Legfrissebb tanulmányában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aszerint rangsorolta az országokat, hogy 2023-ban várhatóan mekkora lesz az egy főre jutó gazdasági teljesítményük. 

A leggazdagabb ország címét Luxemburg nyerte el, ahol az egy főre jutó GDP (bruttó Hazai Termék) közel 130 ezer dollár.

Luxemburg az Európai Unió egyik legkisebb országa 634 ezer lakossal. A korábban acélgyártásáról ismert ország ma már kiemelkedő pénzügyi szolgáltatási szektorral büszkélkedhet, amely gazdasági teljesítményének nagy részét adja. A leggazdagabb ország egy főre jutó GDP-je közel 415-szöröse a világ legszegényebb országának, Burundinak, ahol ez a szám mindössze 303 dollár.

Egy korábbi tanulmányból kiderül, hogy Luxemburgban, és a többi gazdag országban a nyugdíjasok is fényűzően élnek.

Az egy főre jutó GDP alapján Írország a világ második leggazdagabb országa 107 ezer dollárral, amelyet Svájc követ közel 94 ezer dollárral. Írország egy főre jutó GDP-je különösen az elmúlt években növekedett jelentősen, köszönhetően az üzletbarát környezetnek, az alacsony társasági adókulcsoknak és a magasan képzett munkaerőnek, amely vonzza a közvetlen külföldi befektetéseket.

A 10 leggazdagabb ország az IMF tanulmánya szerint:

  1. Luxemburg
  2. Írország
  3. Svájc
  4. Katar
  5. Norvégia
  6. Szingapúr
  7. Egyesült Államok
  8. Izland
  9. Ausztrália
  10. Dánia

Magyarország az 57. helyet foglalja el 20 119 dollárral, Ezzel magunk mögé utasítottuk Romániát, Lengyelországot és Horvátországot is, viszont Szlovákia és szlovénia megelőz minket.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az egy főre jutó GDP nem egy átfogó jóléti mutató, hiszen csak a gazdasági teljesítményről ad képet. A növekvő termelés például  környezetszennyezést, egészségi problémákat és ezzel gyakran együtt járó olyan kiadásnövekedést okozhat, amely ugyan növeli a GDP-t, de nem járul hozzá az életminőség javulásához.

A leggazdagabb országok többsége Európában és Észak-Amerikában található, ez a két leggazdagabb földrész. A Visual Capital ábrát készített az IMF tanulmányából.

Afrikában a legszegényebbek

Afrikában az egy főre jutó gazdasági teljesítmény sokkal alacsonyabb, mint Észak-Amerikában és Európában.

Burundi közel 13 millió lakosával Afrika egyik legkisebb állama. Az országban a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP, mindössze 308 dollár. Burundi 1962-ben nyerte el függetlenségét, miután a 19. század második felétől előbb német, majd belga gyarmat volt. Az elmúlt 50 évben az ország visszatérő polgárháborúkkal és magas szintű korrupcióval küzdött. Az IMF azonban pozitív tendenciákat vetít előre az ország gazdaságára vonatkozóan, a közelmúltbeli gazdasági reformokra hivatkozva.

Korábban megírtuk, hogy Burundi egyike azoknak az országoknak, ahonnan tömegesen vándorolnak Európa felé migránscsoportok. Több ország uniós forrásokból határkerítéseket építene, ám az Európai Bizottság ezt az elképzelést még mindig nem támogatja. 

A második és a harmadik legalacsonyabb egy főre jutó GDP a szintén afrikai Sierra Leoné és Malawié, mindkettő közel 200 dollárral több, mint Burundié.

A világ mind a 20 legszegényebb országa – Jemen kivételével – az afrikai kontinensen található. 

A világ 10 legszegényebb országa:

  1. Burundi
  2. Sierra Leone
  3. Malawi
  4. Közép-afrikai Köztársaság
  5. Madagaszkár
  6. Szomália
  7. Dél-Szudán
  8. Niger
  9. Mozambik
  10. Eritrea

(Borítókép: MTVA / Bizományosi: Róka László )