Ennyit spórolhat egy család a Pest vármegyei bérlettel

2023.04.06. 11:28
Havonta akár 100 ezer forintnál is többet spórolhat egy vonattal közlekedő, Pest vármegyében élő, ingázó család a május 1-jétől elérhető vármegyebérlettel – közölte Tarnai Richárd főispán csütörtökön.

A május 1-jével elérhető új vármegyebérlettel a közösségi közlekedési szolgáltatók (MÁV-START, Volánbusz, MÁV–HÉV és GYSEV) helyközi járatain lehet megfizethető áron utazni.

A tanulók nemcsak a lakóhelyük és az iskolájuk között, hanem korlátozás nélkül vehetik igénybe utazáshoz az egész vármegyében – emelte ki Tarnai Richárd az MTI-nek.

A 30 NAPOS BÉRLET TELJES ÁRON 9450 FORINTBA KERÜL, A NAPPALI ÉS ESTI TAGOZATOS DIÁKOK, VALAMINT A FOGYATÉKKAL ÉLŐK 945 FORINTÉRT JUTNAK HOZZÁ.

A vármegyebérlet a munkába járás költségtérítéseként adható, így megközelítőleg havi 1300 forintba kerül majd a munkavállalók számára. Elővételben, sorban állás nélkül, elektronikusan is megvásárolható – április utolsó hetétől – a MÁV mobilalkalmazással – jelezték.

Akár 100 ezer forintot is spórolhatnak

Tarnai Richárd felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti agglomeráció lélekszáma 10 százalékkal emelkedett, már több mint 1,3 millió ember él Pest vármegyében, és közülük sokan használják a közösségi közlekedést.

Egy Budapestre ingázó ceglédi, négytagú család két diák gyermekkel több mint 100 ezer forintot tud megtakarítani havonta a május 1-jétől használható vármegyebérlettel, ha a vasúti közlekedést választják

– említette példaként. 

A főispán kitért arra is, hogy május elejétől országbérlet is megvásárolható 18 900 forintért, amely hosszabb távolságokra vagy legalább két vármegyén át ingázók számára kínál versenyképes alternatívát, ha az utazásaikhoz többnyire nem feláras vonatokat, illetve helyközi buszokat vesznek igénybe. A kedvezmények a vármegyebérlethez hasonlók.

Minden jelenlegi jegy- és bérlettípus megmarad május elsejét követően is – áll a közleményben.