Hatalmas összegek: százmilliókat tettek zsebre a legnagyobb magyar vállalatok vezérei

2023.04.07. 06:27
Hiába zárt rekordévet a Mol 2022-ben, a cég vezérigazgatójának, Hernádi Zsoltnak csaknem harmadával csökkent az alapbére. Nem úgy a Richter-vezér Orbán Gábornak, akinek az előző évhez képest nőtt a fizetése.

A gazdasági és geopolitikai viszontagságok ellenére jó évük volt tavaly a legnagyobb magyar tőzsdecégeknek, amelyek az őket terhelő különadók mellett is bőkezűen honorálták csúcsvezetőik teljesítményét 2022-ben az éves rendes közgyűlésre benyújtott dokumentumok alapján – írja a VG.

A Mol vezérigazgatójának bére csökkent, a Richter-vezéré nőtt

Arról már az Index is beszámolt, hogy rendkívüli osztalékot osztanak szét a Mol részvényesei között, amelyből a cég elnök vezérigazgatója, Hernádi Zsolt sem maradt ki. Ugyan a 2022-es rekorderedmény ellenére 29 százalékkal csökkent tavaly, ám így is 284,7 millió forintot keresett az olajtársaság élén. Ennek több mint felét, 156 milliót alapbérként vehetett fel a társaság első számú vezetője, amit 800 ezer forintos béren kívüli juttatás egészített ki.

A teljesítményhez kötött javadalmazási programon keresztül 54 milliós részvénycsomag is megillette Hernádit, aki a régiós szinten is meghatározó energiavállalat igazgatósági tagjaként további 14,7 millió tiszteletdíjban is részesült. Utóbbi pozíciójához egy csaknem 20 milliós készpénzbeli és egy bő 39 millió forint összértékű részvénycsomag társult.

Az Egyesült Államoktól Oroszországig több nagy piacra exportáló Richter sem fukarkodott a csúcsvezetői juttatásokkal. Orbán Gábor vezérigazgató összes juttatása 5,5 millió forinttal nőtt tavaly, így 262,7 milliót vihetett haza. Ennek jelentős részét a teljesítményfüggő, változó javadalmazási elemek tették ki, amelyek 184,7 millió forintot jelentettek. Ezenfelül további 78 millió forintot adtak a fix juttatási elemek (57,8 milliós alapbér és az azt kiegészítő 8,5 milliós tiszteletdíj, 6,5 milliós béren kívüli juttatások, 1,2 millió forintos önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, valamint további, közel négymilliós egyéb járandóságok). 

A Magyar Telekom vezérigazgatója, Rékasi Tibor 434 millió forinttal lett gazdagabb tavaly a cég élén. A 102,7 millió forintos éves alapbér mellé 13,7 milliós béren kívüli juttatás érkezett, a juttatások közel háromnegyedét azonban – a Richterhez hasonlóan – itt is a teljesítményalapú elemek adták, 317,5 milliót.

A blue chipek közül az OTP kilóg a sorból, miután a bankokra más közzétételi kötelezettség vonatkozik, így nem is közölték a vezetői fizetéseket. Csányi Sándor OTP-vezér esetében ezért csak annyi tudható, hogy a Mol igazgatóságának külsős tagjaként 76,7 millió forintot kapott tavaly.