Karácsony Gergely: A fosszilis energia fegyver az autokraták kezében

ZS 1567
2023.04.08. 13:44
Keserű történelmi tapasztalat bizonyítja: a fosszilis energia fegyver az autokraták kezében, a megújuló energia a demokrácia békéjének is záloga – írta szombati Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. Azt is elárulta, hogy halad Budapest a klímastratégiai célok teljesítésével.

Karácsony Gergely posztjában rámutatott a klímaválság, az energiaárak emelkedése és a rezsiárak növekedése közötti kapcsolatra és arra, hogy a megújuló energiák, különösen a napenergia felhasználásának növelése a jövőben kiemelten fontos lesz. 

Keserű történelmi tapasztalat bizonyítja: a fosszilis energia fegyver az autokraták kezében, a megújuló energia a demokrácia békéjének is záloga

– írta bejegyzésében a főpolgármester. Kitért a 2020-ban elindított „Budapest – Nappal Hajtva” projekt jelentőségére, melynek célja a napenergia városi integrációjának gyorsítása és a napelemfejlesztések elősegítése a fővárosban.

Demokrácia és zöldenergia

Karácsony Gergely a Budapesti Klímastratégiában meghatározott célokat ambiciózusnak, de elérhetőnek nevezte. A klímastratégia szerint 2030-ra 10 millió négyzetméter napelem telepítése válik lehetővé Budapesten, ami összesen 1500 megawatt összkapacitású lesz.

A főpolgármester elmondása szerint ennek már közel a tizede megvalósult.

Ha 2030-ra elérjük célunkat, azzal közel ötszázezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítanánk meg, vagyis annyit, amennyi az összes budapesti lakos egyévi áramfelhasználásából a légkörbe kerül 

– fogalmazott Karácsony Gergely. A napenergia alkalmazásának növelésétől tehát nemcsak a klímaváltozás hatásainak enyhítését, de hosszú távon a demokrácia stabilitását is várja a főpolgármester.