Közel 100 milliós büntetést kapott az Aldi, amiért visszaélt a vásárlók adataival

2023.04.11. 12:35
Minden alkoholt vásárló embertől elkérték a személyi igazolványát, rögzítették a vásárlók születési dátumát, majd 180 napig tárolták az adatot. Mindez pedig súlyos jogsértésnek minősül.

Az áruházlánc ellen 2022-ben indult fogyasztóvédelmi vizsgálat, amiért üzleteiben akkor is elkérték az emberek személyi igazolványát alkoholvásárlásnál, ha egyértelmű volt, hogy elmúltak 18 évesek.

Az üggyel kapcsolatban többen tettek adatvédelmi panaszt is az Aldi ellen. Volt olyan bejelentő, aki hiába kért adatkezelési tájékoztatót arról, hogy az üzlet milyen jogalapon akarja rögzíteni a születési dátumát, nem kapott – írja a HVG.

A NAIH eljárásából kiderült, hogy nem csak a vásárló életkorának kiszámítására használta fel az Aldi a születési dátumok rögzítését. Ezeket az adatokat 180 napig tárolták, így az üzletlánc adatfeldolgozói is hozzájuk férhettek.

Az Aldi gyakorlata a NAIH szerint adatvédelmi jogsértésnek minősült. Emiatt 95 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére, illetve az életkor ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlata felülvizsgálatára és az üzlethelyiségekben megvalósuló adatkezelésekre vonatkozó adatkezelési tájékoztató kihelyezésére kötelezték az üzletláncot.