Szijjártó Péter újabb Mercedes-bővülést jelentett be

2023.04.13. 12:52
A Mercedes magyarországi üzeme a gyártóterület megduplázásával járó fejlesztésével a konszern egyik legjelentősebb egységévé válik, jövőre megkezdődik az elektromos modellek előállítása, nagy számban jönnek létre új munkahelyek, a helyi infrastruktúra pedig tovább fejlődik – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kecskeméten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető megtekintette a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. épülő új gyártócsarnokát, majd átadta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Christian Wolffnak, a vállalat ügyvezető igazgatójának a magyar járműipar növekedését elősegítő munkájának elismeréseként.

Beszédében leszögezte, hogy az európai gazdaság jövőbeli gerincoszlopa egyértelműen az elektromosautó-ipar lesz, és ennek egyik zászlóshajója a Mercedes, amely az elektromobilitási stratégiája fókuszát Magyarországra helyezte. Kiemelte: azok az országok fognak a leggyorsabban és legdinamikusabban növekedni, amelyek a lehető legtöbb elektromosautó-ipari beruházást tudják magukhoz vonzani.

Elektromosautó-ipari központ

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a német vállalat egyre bővülő magyarországi kapacitása nagymértékben járul hozzá, hogy „Magyarország az európai elektromosautó-iparnak az egyik, de talán a legjelentősebb központja legyen”.

Új üzemcsarnokok épülnek, amelyekbe az új karosszéria és új összeszerelő gyártósorok kerülnek majd. Mindezeknek a fejlesztéseknek hála az új elektromos platformra épülő modellek gyártása a jövő esztendőben meg is kezdődik. Nagy számban jönnek létre új munkahelyek, a kecskeméti infrastruktúra pedig tovább fejlődik

– közölte a miniszter.

A Magyarországon közel ötezer embert foglalkoztató Mercedes a tavaly bejelentett óriásberuházása által magasabb kategóriájú és technológiai hozzáadott értékű típusok gyártását hozza Magyarországra. Ezek gyártása 2024-ben kezdődik, és a fejlesztéseknek köszönhetően a kecskeméti üzem az egész konszern egyik legjelentősebb gyártóegységévé válik, sok új munkahely jön létre, és fejlődik a helyi infrastruktúra is – fejtette ki.

A 120 éves magyar autóipar találkozott össze a Mercedes-Benz közel 140 éves hagyományával. A szorgalmas, munkájukat szerető magyar emberek találkoztak össze a német precizitással, a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb autómárkájával

– fogalmazott.

150 ezer embernek ad munkát a szektor

Hozzátette, hogy a vállalat jelenlétének önmagán túlmutató jelentősége van, ez a fiatal magyar tehetségek képzéséről is szól, ugyanis a cég úttörő szerepet játszott a magyarországi duális szakképzésben.

A Mercedes, a Mercedes itteni vezetői, a Mercedesnél dolgozó német kollégák segítenek nekünk abban, hogy ne csak a rosszat hallja rólunk a német tévénéző, ne csak a rosszat olvassa rólunk a német újságolvasó, hanem kicsit közelebb kerülhessenek a valós képhez, hogy mi is zajlik itt, Magyarországon

– mondta.

A miniszter arról számolt be, hogy a magyar autóipar 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta, a 150 ezer embernek munkát adó szektor termelési értéke meghaladta a 12 ezer milliárd forintot, az exporthányad pedig 90 százalék körül alakult. Ráadásul a lendület megmaradt, miután az idei év első számai azt mutatják, hogy az ágazat 40 százalékkal növelte a teljesítményét – mondta a miniszter. Kitért arra is, hogy továbbra is a német cégek alkotják Magyarországon a legnagyobb beruházói közösséget.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár

A Mercedes-Benz jelenlegi beruházási tervének részeként egy több mint 1 milliárd euró értékű befektetéssel készíti fel gyárát a jövőbeli feladatokra. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és Kecskemét városa egyaránt támogatja a projektet, amivel aktívan segítik a gyártóhelyszín fejlődését – tájékoztatott a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A jövőbemutató beruházás részeként

  • a kecskeméti, meglévő gyártóhelyszín bővül: új üzemcsarnokok épülnek. A bővítés a meglévő gyárterületen történik, ennek következtében a beépített terület jelentősen megnő.
  • Az új üzemek építése a karosszéria-, illetve összeszerelő- gyártósor számára már megkezdődött, ezzel egyidejűleg a gyár fényezőüzeme átfogó korszerűsítésen megy keresztül.
  • A préselt alkatrészek a gyár területén létesített, 2022-ben átadott új présüzemből érkeznek, így rövidülnek a szállítási idők és távolságok, ezáltal is csökkentve az elemek szállításával összefüggő kibocsátást.
  • Az új MMA platform (Mercedes Modular Architecture) modelljeinek gyártása a tervek szerint 2024-től indul. 2025-től pedig indul az MB.EA platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) tisztán elektromos modelljének sorozatgyártása.
  • A bővítéskor a környezeti fenntarthatóság prioritást élvez: az új üzemek tetejére napelemes rendszert telepítenek, az új összeszerelő- és karosszéria-gyártósorok megújuló energiaforrásokra támaszkodnak majd, akárcsak a felületkezelés folyamata, beleértve a fényezést is.