Tovább menetel a forint, közel az új rekord

2023.04.14. 06:52
Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve, így egyre közelebb a rekord a dollárral szemben. Emellett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben is jól áll, ha eléri a 372-es árfolyamot, azzal megdől az idei forintrekord – világított rá lapunknak Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Április 14-én, csütörtökön a forint árfolyama 340 alá csökkent a dollár szemben, ami csak tovább folytatódott péntekre. Legutóbb tavaly áprilisban láttunk hasonló jelenséget.

A reggeli miniszterelnöki rádióinterjú megvolt, az nem befolyásolta különösebben az árfolyamot, még az árstop meghosszabbításának bejelentése sem. A héten az amerikai szankciók hathattak volna a magyar fizetőeszközre, de a felfokozott várakozásokhoz képest érdemi szankciót nem hoztak, így a kapcsolat javulhat, amely hosszabb távon erősítheti a forintot. A péntek egyébként nem az a nap, amikor sok minden szokott történni, nem mára várjuk a legnagyobb izgalmakat – állapította meg lapunknak Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Az idei csúcsot akkor érjük el, ha a 372-es árfolyamra ér a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Az egy éves csúcs a 369,5-ös értéknél vár a forintra, ahol legutóbb tavaly április 22-én járt – már a háború kirobbanása miatti gyengülés után. A dollárral szemben a csúcs pont egy éve volt 336,9-es árfolyamon, azaz itt közel vagyunk a csúcsértékhez, a mostani erősödés után lassan elérjük, ha nem is a háború előtti, de az egy évvel korábbi szintet – állapította meg Regős.  

Különösebb előre tudható fejlemény nincs. Fontosabb statisztikai adat nem érkezik, kamatdöntés nem lesz, a Fed és az EKB sem ülésezik. Ami érdekes lehet az valamilyen váratlan esemény vagy döntés, illetve az uniós források sorsának alakulása – ha itt lesz bejelentés, az befolyásolhatja az árfolyamot.

Először a 370-es szintet, mint mérföldkövet kell áttörni, aztán a következő szint a 360-as – ennek elérésében már nem biztos a szakértő.

A 370-es szint után már a jegybank elkezdhet gondolkodni azon, hogy teszteli a piacot, hogy mit szólna a lazítás szép fokozatos megkezdéséhez, bár itt azért még szükség van a mostaninál kedvezőbb inflációs számokra is 

– mondta Regős. Megjegyezte, hogy a forint egy-egy eseményre (például amerikai bankcsődök) a régiós valutáknál hevesebben reagál, tehát minden monetáris politikai változtatással óvatosan kell bánni.

Így áll most a forint

A gyengülő dollár mellett a pozitív európai piaci hangulat is kedvez a forintnak, ugyanakkor a mai kereskedésben egyelőre gyengülést könyvelhet el a magyar fizetőeszköz.

Péntek reggel hat órakor az euró árfolyama 373,63 forinton állt, majd 12 órára 374,3-ra gyengült a magyar fizetőeszköz. A dollárral szemben szemben is gyengült a forint a mai kereskedésben, a reggeli 337,53-ről 12 órára 338,37-ig süllyedt.

EURHUF 2023-04-14 12-00-03.png
USDHUF 2023-04-14 12-00-15.png