Itt a hivatalos lista, ennyit keresnek a magyar sofőrök

2023.04.15. 20:29
A mozdonyvezetők bruttó átlagfizetése már átlépte a 800 ezres szintet, a troli- és autóbuszsofőrök, valamint a villamosvezetők 480-564 ezret kapnak. A hivatásos személyautó-sofőrök fizetése azonban bruttó 368 ezer forint.

A hivatalos KSH-adatok szerint tavaly a bruttó átlagkereset megközelítette az 500 ezer forintot, ami 17,4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A napokban megjelent legfrissebb statisztikákból azonban az is kiderül, hogy mennyit keresnek a különböző járművek vezetői – írja a Totalcar.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbb bruttó fizetést a pilóták és a hajózómérnökök kapják. A „Légijármű-vezető, hajózómérnök” kategóriában ugyanis csaknem 1,2 millió forint volt a havi átlagbér, ami kimagasló, 29 százalékos emelkedést jelent a 2021-es adatokhoz képest.

Őket követik az átlagosan 800 ezer forintos bruttó bérrel a mozdonyvezetők, akiknek a fizetése az elmúlt egy évben 15 százalékkal növekedett. A villamosvezetők átlagbére azonban mindössze 14 százalékkal emelkedett, így ők több mint 584 ezer forintos bruttó fizetést kapnak.

A trolibuszsofőrök tavaly az egy évvel korábbinál 22 százalékkal több fizetést kaptak, azaz bruttó 561 ezer forintot. Az autóbuszsofőrök csaknem 480 ezer forintos fizetése pedig 19 százalékkal több, mint 2021-ben volt. 

A lista végén a teljes munkaidőben foglalkoztatott személygépkocsi-vezetők következnek 367 ezer forint feletti bruttóval, illetve a teherautó- és kamionsofőrök 327 ezer forintos bruttó bérrel.

A lap összegzése szerint azonban az álláshirdetésekben találni ennél jobban fizető lehetőségeket is.  Például az egyik nagy üzletlánc havi bruttó 730 ezres fizetést kínált a „C” + „E” kategóriájú  jogosítvánnyal rendelkezőknek.