Ezekkel az árstopos termékekkel trükköznek a leggyakrabban a boltok

2023.04.16. 14:06
Az árstopos termékekkel több esetben sem lehetett találkozni a boltok polcain, így Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő korábban bejelentette, indul az árstoprazzia. Most pedig elárulta, mely termékekkel trükköztek a leggyakrabban a boltok.

Szentkirályi Alexandra a legutóbbi Kormányinfón számolt be az év eleji árstoprazzia eredményeiről, amely január 23-a és 29-e között zajlott. Ebből kiderült, már 468 üzletnél ellenőrizték az árstopok betartását, és 179 esetben szabtak ki büntetést a hatóságok.

A leggyakoribb példa a jogsértésre a kormányszóvivő elmondása szerint az volt, hogy az árstopos termékek nem voltak elérhetők a polcokon, miközben a raktárban bőven akadt még belőlük.

A kormányszóvivő most a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy leggyakrabban a kristálycukor, a 2,8 százalékos UHT-tej és a liszt nem megfelelő készletével találkoznak a kormányhivatalok munkatársai egy-egy ellenőrzés során.

Emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közösen dolgozik az árstop betartatásán, a GVH-val közösen indítani tervezett online árfigyelő pedig várhatóan nyár elejére lesz működőképes.

Mi lesz az ársapkákkal?

Legutóbbi rádióinterjújában a miniszterelnök is beszélt az árstopok kivezetéséről. Orbán Viktor elmondta: még nem vezetheti ki a kormány az ársapkákat.

Az infláció még túlságosan magas, ennek a letörésén dolgozunk, beadtuk az inflációvakcinát. Legyen verseny, menjenek lefelé az árak

– vélekedett. Azt is elmondta, az infláció csökkenése áprilisban már érezhető lesz, május-júniusban határozott visszaesés várható.