Jön az 520 forintos fagylalt?

2023.04.17. 06:09
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint idén nyáron akár 520 forintot is elkérhetnek egy gombóc fagylaltért. Szerinte a drágulás egész Európában visszafogja a keresletet, de valójában még ennél is nagyobb emelésre lenne szükség.

Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is egyaránt megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is – mondta Erdélyi Dóra az idei fagylaltszezonról az InfoRádiónak.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint idén nagyjából 440-520 forint között lehet egy gombóc fagylalt ára. Hozzátette, hogy a cukrászok az alapanyagok, az energia drágulását valószínűleg nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a kereslet várható visszaesése miatt.

A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan mértékben megemelnék az árát, mint amit a drágulás megkövetelne. Mindez pedig a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, ráadásul veszélyeztetheti is a vállalkozások működését

– fogalmazott Erdélyi Dóra, megjegyezve, hogy a munkaerőhiány is további kockázatot jelent.

Tavaly egy gombóc fagylaltért 400-450 forintot kértek, de a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke szerint idén az energia- és alapanyagárak drágulása miatt 10-15 százalékos áremelkedésre kell számítani.