Elbukott az Alkotmánybíróságon a Ryanair panasza

Ryanair
2023.04.19. 16:57
Visszautasította az Alkotmánybíróság a Ryanair arra vonatkozó panaszát, hogy a kormány által több szektor szereplőire kivetett extraprofitadó sérti a légitársaság arányos közteherviseléshez fűződő jogát.

Tavaly nyújtott be panaszt a Ryanair az Alkotmánybíróságon (AB), kifogásolva a többek között a légitársaságot is sújtó extraprofitadót, mondván: sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogát. Az AB honlapjára szerdán került fel a panasz visszautasításáról szóló döntés – vette észre a 24.hu. Az indoklás szerint a testületnek nincs hatásköre a panasz vizsgálatára.

A portál ennek okaként felidézi, hogy a Fidesz–KDNP 2010-es kormányalakítását követően oly módon szűkítette az AB jogkörét, hogy „amíg az államadósság a GDP felét meghaladja, a költségvetésről, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról szóló törvények Alaptörvénnyel való összhangját kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal és a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül”.

Az extraprofitadóról szóló, tavaly július óta érvényben lévő kormányrendelet értelmében a légitársaságoknak minden, Magyarországról induló utas után – úti céltól függetlenül – 3900 vagy 9750 forint különadó kell fizetniük. A terhet a Ryanair az utasokra hárította, amiért a fővárosi kormányhivatal 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságra büntette a társaságot – emlékeztet a 24.hu.

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója az intézkedés hatására több ízben is éles kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

Legutóbb a Budapest Airport felvásárlására irányuló kormányzati szándékot húzta le erőteljesen.

(Borítókép: Michael O’Leary 2022. szeptember 13-án. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)