Az energetikai szakértő szerint a kormány azt szeretné, hogy akinek nem muszáj, az ne fűtsön fával

2023.04.21. 21:21
Április 15-ig lehetett megrendelni az idei télre a hatósági áras tűzifát, aki eddig az időpontig nem adta le igényét, és nem fizetett, az már biztosan nem kap hatósági áron tűzifát. Az energetikai szakértő szerint tele vannak a gáztárolók, és a kormány azt szeretné, hogy akinek nem muszáj, ne fűtsön fával.

Még tavaly szeptember közepén jelentette be az Agrárminisztérium, hogy háztartásonként 10 erdei köbméter tűzifa igényelhető kedvezményesen.

De idén többen is meglepődtek, ugyanis március végén, április elején többen is olyan levelet kaptak, amely szerint a megrendelt tűzifát ki kell fizetni április 15-ig, de ezt nem mindenki engedhette meg magának, ugyanis a 10 köbméter hatósági áras tűzifa összege 300 ezer forintos összeget jelentett.

Probléma volt emellett az is, hogy a kifizetett tűzifát augusztus 31-ig kapja meg, aki élt a lehetőséggel, ha lesz elég fa. Ha nem lesz elég, akkor majd valamikor visszautalják a pénzt, azonban ennek a határidejét a levélben nem rögzítették.

Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök, erdészeti szakértő szerint ez nagy terhet rótt az állami erdőgazdaságokra, az állami szférában dolgozó kollégáknak pedig főtt a fejük, hogy ezt tudják teljesíteni. 

A hirtelen megnőtt keresletet nehéz volt kielégíteni, főleg a szűkös fakitermelő kapacitások miatt

– tette hozzá az ATV Híradó kérdésére.

Egy másik erdész szerint azonban idén télen újra bevezetik a hatósági árat. Begovácz Zoltán úgy véli, még egy darabig marad a standard ár, nyárra talán egy picit olcsóbb lesz, és amikor elindul a fűtési szezon, akkor emelkedni fog valószínűleg.

Balogh József energetikai szakértő szerint már az elején sem volt jó ötlet a hatósági ár, ugyanis kevés az erdő, ráadásul ez a fajta segítség csak egy szűkebb rétegnek kedvezett.

Most pedig kiderült, hogy valójában ez teljes abszurdum, itt van a nyár, tele vannak a gáztárolók, és egyszerűen a kormány azt szeretné, hogy akinek nem muszáj, az ne fűtsön fával, és kész

– fogalmazott.