Megdöbbentő áttörés a napelemeknél, erre még nem volt példa

GettyImages-584036070
2023.04.25. 08:49
A magyarországi naperőművek történelmi rekordot döntöttek 2023 áprilisában. A kedvező időjárási körülmények és a folyamatosan bővülő naperőmű-kapacitások révén az ágazat egyre nagyobb szerepet tölt be az ország energiaellátásában.

Újabb rekordot állítottak fel a hazai naperőművek: először április 21-én pénteken a déli 12 óra előtti negyedórás időszakban 2445,37 MW-ra emelkedett, majd szombaton a 11:15-től kezdődő negyedórában elérte a 2536,50 MW-ot, egy nappal később, vasárnap dél körül pedig rövid ideig 2538,38 MW volt a hazai nagy (50 kW feletti) kereskedelmi célú naperőművek termelése az átvitelirendszer-irányító Mavir honlapján található nettó kereskedelmi elszámolási mérési adatok alapján.

Portfolio szerint a kedvező időjárási körülmények, valamint a folyamatosan bővülő naperőmű-kapacitások révén érte el a magyar napenergia-szektor ezt a figyelemre méltó teljesítményt.

A NÖVEKVŐ NAPENERGIA-TERMELÉS EREDMÉNYEKÉNT MAGYARORSZÁG EGYRE INKÁBB ÉS GYAKRABBAN VÁLIK JELENTŐSEBB NETTÓ ÁRAMEXPORTŐRRÉ.

A magyar kormány hosszú távú tervei szerint az ország energiaellátását egyre nagyobb mértékben kívánja fedezni napenergia segítségével, és ezzel párhuzamosan csökkenti az energiaimportot, valamint növeli a hazai megújuló energiaforrásokra való támaszkodást. Az ágazat fejlődése nem csupán az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a fenntartható energiaforrások fontosságának erősítése miatt lényeges, hanem az ország gazdasági érdekei is ezt diktálják.

Sorra dőlnek a rekordok

A konkrét szabályozás megjelenésére még vár a piac, azonban ami biztos, hogy jelenleg nagy kihívásokkal néz szembe az országos villamosenergia-rendszer: rengeteg a hálózatfejlesztési feladat, és megoldatlan még a kiegyenlítő energia léte, szabályozása – értékelte korábban az Indexnek Tőkés Ernő, a Best Solar Kft. ügyvezető igazgatója a napelempiacon tapasztalható folyamatokat.

Ugyanis sorra jönnek a napenergia-termelési csúcsok Magyarországon, legutóbb március 18-án dőlt meg a mindenkori teljesítményrekord. A növekvő trend is jól látható, hiszen március 17-én, a déli órákban 2343, majd szombaton mintegy 19 megawattal meghaladva ezt 2362 megawattos előzetes értékkel (11.30 és 11.45 között) megdőlt a mindenkori PV-teljesítmény-rekord az ipari, vagyis az 50 kilowatt feletti napelemes rendszerek kategóriában.

(Borítókép: Napelemek Visontán. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)