Döntött a kormány, meghosszabbították a rezsitámogatást

Index Rezsi Csekkfej.png
2023.04.26. 14:58
Április végével kifutott volna, június 30-ig azonban meghosszabbították a hazai kis- és középvállalkozásoknak rezsitámogatást nyújtó pályázat regisztrációs határidejét – tudta meg az Index. Elsősorban a feldolgozóipari vállalatok és a turisztikai cégek örülhetnek.

Az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedő energiaárak hívták életre a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 című pályázati felhívást, amely egyrészt az energiaköltségek növekményéhez kapcsolódó konstrukció, másrészt pedig az energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás szerepét tölti be.

Költségnövekmény és energiahatékonyság

Az említett két komponens közül az első, a vissza nem térítendő közvetlen támogatás a feldolgozóipari vállalkozások esetében a 2022. október–decemberi, illetve a 2023. január–márciusi időszak energiaköltség-növekményét hivatott fedezni, ugyanakkor a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó cégeknél csak az idei első negyedév vehető figyelembe, a tavalyi negyedik nem. A második komponens az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő, vissza nem térítendő közvetlen támogatás (a feldolgozóipari és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás piaci szereplői számára egységesen).

A mostani fejlemény a hosszabbításról a kkv-szektor jelentős részének igazán kedvező, hiszen sokan így nem maradnak le a lehetőségről, hogy a konstrukciót megtoldották két hónappal, így a rezsitámogatás új regisztrációs határideje június 30-a.

A pályázaton részt vehetnek azok a legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkező kkv-k, amelyek

  • 2021. december 31-től a feldolgozóiparban működnek, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik, vagy
  • 2021. december 31-től fő tevékenységi köre szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozik, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része szolgáltatás, vendéglátás tevékenységből származik. 

A támogatás formája vissza nem térítendő közvetlen támogatás, a kérelem benyújtása előzetes regisztrációhoz kötött, a regisztrációra ügyfélkapus bejelentkezés után van mód. A támogatás alapja tehát a 2022. október–december havi, illetve a 2023. január–március havi számlával igazolható földgáz, villamos energia, valamint távhő havi átlagárnövekménye az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest, szorozva az adott havi fogyasztással. A támogatás összege a támogatás alapjának 50 százaléka.

Mennyi az annyi?

Ha például a 2021 októberi hónapra kifizetett földgáz nettó átlagára 200 Ft/m3 volt, ez azonban tavaly októberre 700 Ft/m3-re ugrott, akkor a növekmény 500 forint, 1000 m3 fogyasztás mellett a támogatás alapja tehát 500 ezer forint, a támogatási összeg pedig ennek az 50 százaléka, 250 ezer forint. 

Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője az Indexnek elmondta: 

A látókörükbe tartozó kis- és középvállalkozások jellemzően havonta legalább 3, legfeljebb 6,5 millió forintra jogosultak. Az esetükben általánosságban elmondható, hogy a támogatás 60 százaléka földgázra, 40 százaléka pedig villamos energiára vonatkozik. 

Ez egy jó lehetőség tehát a feldolgozóiparnak, de átmenetileg mentőöv a szálláshely-szolgáltatásnak és a vendéglátásban dolgozóknak is. Ezt ugyan az ECC ügyvezetője nem erősítette meg, de lapunknak több érintett cég is azt jelezte, hogy a lebonyolító szerv megváltozását követően az átfutási idő jelentősen megnövekedett. Mint ismert, a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.-től az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. vette át a feladatot.

Itt vannak az új időpontok

A feldolgozóipari, illetve a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás területén működő vállalatok számára

  • a pályázati felhíváshoz kapcsolódó regisztráció meghosszabbított határideje 2023. június 30. 19:00 óra,
  • a támogatási kérelem benyújtásának határideje energiaköltség támogatására 2023. augusztus 31.,
  • a támogatási kérelem benyújtásának határideje önerő kiegészítő támogatására: 2023. december 15. 

Tóth Ádám Ferenc tapasztalatai szerint a hazai kis- és középvállalkozások között egyre többen vannak, amelyek épületeiket szeretnék energetikailag korszerűsíteni, ezért nagyon várják egy kifejezetten energiahatékonysági beruházásokat támogató pályázat megjelenését is.

(Borítókép: Index)