Kemény lépés a kormánytól: változtatnak a befektetési szabályokon

2023.04.27. 15:44
A kormány arról döntött, hogy 2023. július 1-jétől kezdődően az értékpapíralapok – ideértve a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok – portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százaléknak kell lennie, miközben a szigorú likviditási elvárásokat változatlanul hagyta – fogalmazott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye alapján a kormány áttekintette a háztartások és a nem pénzügyi vállalkozások megtakarításainak szerkezetét. Megállapította: jelentős mértékben nőtt mindkét szektor esetében a pénzügyi megtakarítás.

Az értékpapírokon belül a növekedés főleg a befektetési alapokhoz kapcsolódott.

Annak érdekében, hogy az alapok legteljesebb mértékben a befektetők védelmét szolgálják, a kormány megváltoztatta az értékpapíralapokkal szembeni elvárásokat. „Megállapította, hogy az értékpapíralapoknak a nevükből egyértelműen következő módon értékpapír-túlsúlyos profillal kell rendelkezniük” – fogalmaztak.

Ezért a kormány arról döntött, hogy 2023. július 1-jétől kezdődően az értékpapíralapok (ideértve a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok) portfóliójában

az értékpapírok súlyának legalább 60 százaléknak kell lennie, miközben a szigorú likviditási elvárásokat változatlanul hagyta.