A kormány bemondta, hogy kik kapnak olcsóbban elektromos áramot

2023.04.29. 09:27
A korábbi bejelentésnek megfelelően májustól a lakossági piaci ár szintjére, 165 forintról 70 forintra csökken az egyetemes szolgáltatásban ellátott mikrovállalkozások sávhatár feletti áramára. Az érintett cégek költségeinek nagyarányú mérséklése elősegíti gazdaságos működésüket a szankciós energiaválságban. Egy másik kormánydöntés alapján szintén május elsejétől az MVM Csoport kevesebb mint felére csökkenti Váltó fix tarifáit a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban közel 17 ezer nem lakossági ügyfele számára – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca közleményében úgy fogalmaz, hogy tavaly augusztusban a kormány az egyetemes szolgáltatásban tartott több mint 180 ezer mikrovállalkozást működőképességük megőrzése érdekében.

A legfeljebb 10 főt foglalkoztató és legfeljebb 2 millió euró árbevételű cégek a családoknál követett gyakorlat mintájára a 4606 kilowattórás sávhatáruk alatt és felett eltérő áron kapják a villamos energiát. Az átlagfogyasztást meghaladó felhasználás esetén május elsejétől áramáraik a lakossági piaci ár szintjére, az eddigi kilowattóránkénti 165 forintról 70 forintra csökkennek. A rezsivédett szintig 58 forintos tarifával együtt az érintett cégek kiadásai jelentős mértékben mérséklődnek.

A tájékoztatásuk alapján a nemzeti energiavállalat 2022 és 2023 fordulóján a Váltó fix tarifák bevezetésével segítette a megoldatlan ellátási helyzetű nem lakossági ügyfeleit. A korábban egyetemes szolgáltatásban vagy végső menedékesként ellátott cégek és intézmények a konstrukciónak köszönhetően 2023 eleje óta sem maradtak energia nélkül.

Mindenkit értesítenek

Az MVM Next mintegy 17 ezer üzleti partnere vételezhetett így az elmúlt hónapokban is zavartalanul áramot, a gáz esetén pedig közel 14 ezer ügyfél volt.

Nagyjából kétharmaduk gazdasági társaság, a legtöbben a kereskedelem, építőipar, feldolgozóipar, turizmus-vendéglátás ágazatokat erősítik.

A kormány döntése révén az MVM Next május elsejétől jelentősen olcsóbban biztosítja a villamos energiát és a földgázt e körbe tartozó partnereinek. A szolgáltatási jogviszony létrejöttekor rögzítettekhez képest az áramdíjuk 59 százalékkal, kilowattóránként 196 forintról 80 forintra, egy megajoule gáz díja pedig 52 százalékkal, 21 forintról 10 forintra csökken – a járulékos költségek ezenfelül jelentkeznek, mértékük nem változik.

Az árváltozásban érintetteket a vállalat a napokban közvetlen megkeresésben, postai úton tájékoztatta az új feltételekről.

A közleményben úgy fogalmaznak, a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat, az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítva számukra. „Tíz célzott intézkedéssel segíti a hazai vállalkozásokat is a munkahelyek megtartásában, például vissza nem térítendő támogatásokkal ösztönzi az energiahatékonyságot javító korszerűsítéseket a Gyármentő Program vagy a kis- és középvállalkozások energiatámogatása. Az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan keresi a megoldásokat arra, hogy a nemzetközi energiaválság okozta terheket a nem lakossági fogyasztók esetében is enyhítse. A korlátozott anyagi mozgástérrel rendelkező cégek, intézmények számára energiaáraik sokkal alacsonyabb szintre szállítása ismét létfontosságú segítséget jelent” – fogalmaztak.