Rendkívüli döntést hoztak: változás jön a magyar titkosszolgálatnál

2023.04.29. 08:41
2023. május 1-től kezdve egy államtitkár irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot – derült ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből.

„A jelenlegi háborús helyzetben jelentősen felértékelődött a hazánk kiber- és fizikai biztonsága ellen irányuló törekvésekkel szembeni hatékony fellépés, amelyben kulcsfontosságú a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) szerepe. Annak érdekében, hogy a szolgálat ebben a feladatban megfelelő súllyal vehessen részt, szervezeti átalakításra volt szükség” – derült ki a tárca közleményéből.

Ennek megfelelően május 1-től a Honvédelmi Minisztérium keretein belül államtitkár irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot (KNBSZ).

A minisztérium szerint az átalakítás tovább erősíti a szolgálat fő célkitűzéseit, a politikai és katonai döntéshozatal és a nemzeti érdekérvényesítő képesség támogatását, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének biztosítását.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat működéséért felelős államtitkárrá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felterjesztése alapján, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök Barthel-Rúzsa Zsoltot nevezte ki, aki évtizedes politikai elemzői és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik, 2022. június 1-től 2023. március 31-ig kabinetfőnökként vezette a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinetjét.

Felmentették a honvédség parancsnokát

Mint ismert, csütörtökön Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök azonnali hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

Az erről szóló határozat már a Magyar Közlönyben is megjelent. A Honvédelmi Minisztérium közleményéből kiderült, hogy a lövész végzettségű Böröndi 30 éves pályafutása alatt különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO-műveletben is részt vett.

Böröndi altábornagy legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarfőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.