Az Agrárminisztérium elkötelezett a kistermelők támogatása mellett

2023.04.29. 15:05
Az Agrárminisztérium (AM) újabb 8 milliárd forint mezőgazdasági kisüzemet segítő támogatásról döntött a napokban – mondta Nagy István agrárminiszter a 24. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon az AM szombaton kiadott közleménye szerint.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt időszakban tovább nőtt a kistermelői, kézműves tejtermékek népszerűsége, a vásárlók pedig egyre tudatosabbak.

Az agrártárca elkötelezett a kistermelők támogatása mellett, a mostani újabb támogatással már több mint 80 milliárd forintot ítéltek meg több mint 14 ezer kisüzemi gazdálkodónak.

A miniszter hozzátette: a felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be támogatási kérelmet a kis méretű üzemmel rendelkező őstermelők és vállalkozások.

„Folytatjuk a magyar mezőgazdaság megújítását, a Közös Agrárpolitika Stratégia Tervben 5300 milliárd forint jut a magyar vidéknek” – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter rámutatott, a Hármas-Körös völgyében méltó helye és kultúrája van a sajtoknak, a boroknak. A Sajt- és Túrófesztivál a hagyományainkról, a kultúránkról, zenéinkről, táncainkról, a gasztronómiánkról szól. A fesztivál jelentőségét az is jól példázza, hogy hazánkban az elmúlt években nőtt az egy főre jutó sajtfogyasztás – tette hozzá Nagy István az MTI beszámolója alapján.