Hiába több az eladó ingatlan, a kereslet így is visszafogott

2023.05.02. 12:30
Az egy évvel korábbinál 35 százalékkal szélesebb kínálatból választhattak a vevők a lakáspiacon áprilisban. Bár az idei negyedik hónapban mért kereslet harmadával elmarad az előző év azonos időszakához képest, az idei első négy hónapban több mint 20 százalékkal haladta meg a kereslet a tavalyi év utolsó harmadévének (szeptember–december) szintjét. Ez a szokásos szezonalitáson túl leginkább azzal magyarázható, hogy enyhültek a vásárlók rezsifélelmei az ingatlanpiacon.

Továbbra is szélesebb kínálat, de visszafogott kereslet jellemzi a lakáspiacot – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a kereslet és kínálat áprilisi alakulását mutatja be.

Áprilisban több mint 30 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők, ami havi szinten 10 százalékos, éves szinten pedig 13 százalékos csökkenésnek felel meg.

A hónap végén összesen 136 ezer eladó lakóingatlan szerepelt a teljes kínálatban, ami 35 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, idén januárhoz képest pedig 10 százalékos bővülésnek felel meg. A kereslet ugyanakkor közel 30 százalékkal mérséklődött éves szinten, de az idei év első négy hónapjában az érdeklődések száma több mint 20 százalékkal nőtt a múlt év utolsó négy hónapjához viszonyítva. 

Az év első hónapjaiban a szokásos szezonalitáson túl azért is élénkült meg a kereslet 2022 utolsó négy hónapjához képest, mert a vevők rezsifélelmei a téli tapasztalatok alapján enyhültek. A rezsiszámlák a múlt téli időszakban ugyanis nem változtak olyan mértékben, hogy emiatt tömegesen jelenjenek meg eladó lakások és házak a lakáspiacon

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a jelenleg eladó lakások és házak növekvő száma főként annak köszönhető, hogy az ingatlanpiacon amúgy is megjelenő friss kínálatot a szerényebb kereslet nem tudja még felszívni.