Újabb területbe nyúl bele a kormány, százmilliárdok indulnak meg

2023.05.03. 17:05 Módosítva: 2023.05.03. 17:17
A mostani szabályzói döntéssel várhatóan 400-450 milliárd forint mozdul meg – fogalmazott az Indexnek Lóga Máté. A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár lapunknak külön ismertette azt a kormányhatározatot, amelynek értelmében július 1-jétől kezdve az értékpapíralapok portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százalékának kell lennie.

Mint ismert, április végén a kormány kiadott egy rendelet, amely a befektetési alapok eszközoldalát érintette. 

A kormány arról döntött, hogy július 1-jétől kezdve az értékpapíralapok (ideértve a kötvényalapokat, a részvényalapokat és a vegyes alapokat) portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százalékának kell lennie, miközben a szigorú likviditási elvárásokat változatlanul hagyta.

Százmilliárdokról döntöttek

A döntéssel kapcsolatban Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár egy háttérbeszélgetés keretében az Indexnek külön ismertette a részleteket.

Az államtitkár elmondta: a jogalkotó azt tapasztalta, hogy az állampapírok helyett kötvényalapokba áramlik a pénz, ahol viszont nem kötvényben, hanem bankbetétekben csapódik le a háztartások és a vállalatok megtakarítása.

A két csoportban azt láttuk, hogy az értékapír állományában jelentős növekedés tapasztalható, és a befektetési jegyek felé kezdett áramolni a tőke. Minden részletre kiterjedően megvizsgáltuk a helyzetet, és azt láttuk, hogy a kötvényalapok esetében az értékpapírok részaránya mérséklődött, a készpénz- és a betéti állomány pedig növekedett az elmúlt hónapokban

– közölte az államtitkár az Index érdeklődésére.

Lóga Máté a beszélgetésen hozzátette: emiatt döntött úgy a kormány, hogy az értékpapíralapok portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százaléknak kell lennie 2023 júliusától.

Az intézkedésnek az a célja, hogy betöltsék az eredeti szerepüket az értékpapíralapok, ne a betétekben legyenek lekötve a megtakarítások. „Az elmúlt időszakban azt láttuk, nem funkcionálisan működnek, emiatt 45 százalékon áll az állomány értéke” – összegezte az államtitkár.

Lóga máté a beszélgetésen kiemelte: a mostani szabályozói döntéssel várhatóan 400-450 milliárd forint mozdul majd meg.

A várakozások szerint ez az állampapírpiacon csapódik majd le. Az államtitkár a háttérbeszélgetésen az Indexnek azt is ismertette, hogy a transzmissziós hatás neutrális, tehát most semmi más nem történik, csak likviditásterelés, már a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségével megtörtént az egyeztetés.