Szükség lesz vendégmunkásokra a gazdaságban az államtitkár szerint

2023.05.04. 15:13
A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Komáromban.

Czomba Sándor a város húsz legnagyobb adózóját köszöntő ünnepségen hozzátette: arra kérik a cégeket, hogy amíg van magyar munkavállaló, addig a felvételnél őket támogassák.

Az államtitkár megfogalmazása szerint nem kérdéses, hogy a beruházások számának bővülésével szükség van a külföldi munkaerőre. Debrecenben például 2030-ig várhatóan 30 ezer új munkahely létrejöttére lehet számítani – jegyezte meg.

Azonban felelősségünk van abban, hogy kik, honnan és milyen feltételekkel jöhetnek ide

– szögezte le Czomba Sándor. Rámutatott: a létszámhiány miatt stagnáló vállalkozások vagy elmaradó befektetések a magyar emberek munkavállalási esélyeit is csökkentik.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: az önkormányzat tudatos gazdaságfejlesztési tevékenysége, a kormányzati támogatás és az itt letelepedett vállalatok együttes tevékenységének eredményeképpen Komárom-Esztergom vármegye rendre az ország legfejlettebb régiói között szerepel – közölte az MTI.