- Gazdaság
- kakaó
- csokoládé
- ecuador
- szamos gabriella
- josé luis salazar
- budapest
- nagykövet
- szamos marcipán
- szamos csokoládé
- múzeum
- szamos csokoládé múzeum
Fény derült a kakaó titkára
További Gazdaság cikkek
- Bejelentette a kormány, jöhet a trinidadi földgáz
- Brüsszel beperelheti Németországot, mert lehúzták fél Európát
- Itt a bizonyíték: hiába a zöldhullám, a magyarok a pénztárcavastagsága a döntő szempont
- Bejelentést tett az MVM, ez az egész országot érinti
- Ismét oldódik a rozsda – Budapest egyik legnagyobb fejlesztése valósul meg 400 milliárd forintból
Különleges felfedezést tettek a Theobroma cacaóval, a kakaó egy fajtájával kapcsolatban. Bár eredetileg úgy tartották, hogy a mexikói Lacandon-dzsungelből vagy Dél-Amerika síkvidékeiről származik, egy régészeti kutatás megcáfolta mindezt, és kiderült, hogy valójában Ecuadorhoz köthető az eredete.
Évekkel ezelőtt egy 19 főből álló kanadai, francia és ecuadori csoport végzett kutatásokat Ecuadorban a kakaó korai háziasításával és felhasználásával kapcsolatban. Az ecuadori Palandában, 1040 méterrel a tengerszint felett található Santa Ana-La Florida lelőhelyen találtak egy két fogantyúval ellátott, Spondylus kagylót ábrázoló edényt, amelyből egy emberi lény kettős képe emelkedik ki. A Mayo-Chinchipe-kultúrához tartozó palack belsejében kakaóból származó keményítőszemcséket fedeztek fel, amelyek a szénizotópos kormeghatározás szerint
5300-5500 évvel ezelőttről származnak.
Ez azt jelenti, hogy elsőként az Amazonas felső részén háziasították a Theobroma cacaót.
És hogy kerül a képbe Magyarország?
A válasz egyszerű: Ecuador büszkén hirdeti, hogy a kakaó származási helyeként tartják számon, ezért a kormány másolatokat készített a régióban talált, a világ legrégebbi kakaóbabját tartalmazó agyagedényről, amelyek közül az egyik Budapestre kerül José Luis Salazar, Ecuador magyarországi nagykövetének köszönhetően.
„A kakaó egy, a világ közepén található országból származik, amely lehetővé tette e termék kereskedelmi csatornákon keresztül történő terjesztését a déli országokba, például Peruba, de a kakaó később bejutott Közép-Amerikába és Mexikóba is. A Mayo-Chinchipe-kultúra népe több mint 5300 éve termeszti az emberiség egyik kincsét, a kakaót, amely a fő alapanyaga az elképzelhetetlen kombinációkkal rendelkező csokoládénak” – mondta José Luis Salazar ecuadori nagykövet, hozzátéve, hogy gyorsan megtalálták a történelmi felfedezésről készített másolat helyét Budapesten, az állandó kiállítás a Szamos Csokoládé Múzeumban tekinthető meg.
„Megtiszteltetés számunkra, hogy a nagykövet úr minket választott. A férjemmel, Kelényi Gyulával harminc éven keresztül összesen 4500 tárgyat gyűjtöttünk össze, amelyek között egészen egyedi darabok is várják a látogatókat. Ezek közé tartozik most már az Ecuadorban talált műkincs is” – mondta Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán tulajdonos-vezérigazgatója.
(Borítókép: José Luis Salazar ecuadori nagykövet kezében az agyagedény másolatával. Fotó: ecuadori nagykövetség)