Lesújtó számok: ha eddig kevesellte a fizetését, ezt meglátva még jobban fogja

2023.05.04. 17:32
Három-négyszer annyiért dolgoznak a munkavállalók Nyugat-Európában, mint Magyarországon, de az uniós átlagórabér is kétszer akkor, mint nálunk.

Tavaly átlagosan 22,9 eurót kerestek óránként a munkavállalók az Európai Unióban, míg Magyarországon ugyanez 9,1 eurót tett ki, vagyis a magyar alkalmazottak az uniós átlagbér csupán negyven százalékát keresik – írja a Napi.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaci folyamatokat vizsgáló kiadványára hivatkozva. Tőlünk nyugatabbra utazva még szomorúbb különbség sejlik fel. A dánok átlagosan 41 eurót (15 300 forintot), míg a németek 30,3 eurót (11 300 forintot) kapnak 60 percnyi munkáért. Egy nyolcórás műszak után a dánok naponta közel 123 ezer forintot keresnek, a magyarok ezzel szemben 27 ezret.

A magyarok keresete régiós összevetésben sem túl fényes. Romániával egy szinten állunk, a többi ország azonban előz minket:

  • Romániában 9 eurót,
  • Horvátországban 10,4 eurót,
  • Ausztriában 28,6 eurót,
  • Olaszországban 21,2 eurót,
  • Lengyelországban 10,3 eurót,
  • Szlovákiában 11,4 eurót,
  • Csehország 12,5 eurót,
  • Szlovéniában 19,8 eurót kerestek óránként az alkalmazásban állók.

A KSH adatai rámutatnak, hogy a magyarok helyzete egy év alatt nem változott: a nominális munkajövedelmi adatok összehasonlításánál figyelembe kell venni, hogy az egyes tagországok foglalkoztatási, ágazati struktúrája, valamint az árszínvonal is jelentősen különbözik, emellett a munkához köthető tételek adókulcsai is eltérnek.

A cikk hozzáteszi, hogy bár a magyarországi bérek tavaly forintban számítva 17,4 százalékkal nőttek, az árfolyamváltozások miatt az euróban mért emelkedés ettől jelentősen elmarad – mindössze 5,8 százalék. Vagyis míg a forintban mért növekedést tekintve az uniós rangsor élén, addig euróban nézve a középmezőnyben vagyunk.

Óriási a bérszakadék

Nemcsak uniós összevetésben, de országon belül is óriási különbségek vannak a fizetések között. Budapesten átlagosan 73 százalékkal keresnek többet a munkavállalók a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez képest. A főváros 19 százalékkal előzi a második Győr-Moson-Sopron megyét, míg az országos átlagot 23 százalékkal veri.