2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

A magyarok többsége szerint nyugdíj mellett is dolgozniuk kell majd

2023.05.04. 20:39
A megkérdezettek 71 százaléka látja úgy, hogy a nyugdíjas éveiben is dolgoznia kell. Sokan a nyugdíjkorhatár betöltése után próbálnak olyan állást találni, amelyet időskorukban is végezhetnek.

A felmérést tavaly szeptemberben, a bankszámlával rendelkező, 18–70 évesek körében készítették el.

A vizsgálatból kiderült, hogy a válaszadók 67 százaléka szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztességes megélhetésre,

ennek ellenére a megkérdezettek 36 százaléka még mindig csupán erre alapozza időskori egzisztenciáját – állapította meg az OTP Nyugdíjpénztár az OTP Öngondoskodási Index kutatása alapján.

A megkérdezettek 64 százaléka halasztaná a nyugdíjba vonulást, és próbálna minél tovább dolgozni, így elkerülve az időskori anyagi nehézségeket.

Ugyanakkor a válaszadók 58 százaléka még nagyon távolinak tartja a nyugdíjat, mások pedig bizonytalanok, hogy megérik-e egyáltalán a nyugdíjas kort, így nem látják értelmét takarékoskodni.

A lakosság több mint felének nincs tartaléka

A 18–70 éves bankhasználó lakosság több mint felének azért nincs semmilyen formában tartaléka, mert bevallása szerint jelenlegi élethelyzetében és anyagi körülményei között nincs lehetősége megtakarítani  mutattak rá.

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint mindezek ellenére optimizmusra ad okot, hogy a lakosság bankkapcsolattal rendelkező részét jellemzően a nehéz gazdasági helyzet sem tántorította el a megtakarítástól.

A nyugdíjcélú megtakarítások előnye, hogy a havi befizetések folyamatos kamatadómentes hozamot hozhatnak, a hozam pedig 10 év után adómentesen, szabadon felhasználható.

Emellett nagyobb összeget félretenni a befizetések után járó adó-visszatérítés miatt is érdemes, amellyel tovább növelhető a megtakarítás. Ennek mértéke az éves nyugdíjpénztári befizetések 20 százaléka, de legfeljebb évi 150 ezer forint az éves szja-előleg erejéig.