A téli álom után éledezik az ingatlanpiaci verseny

2023.05.05. 08:33
Tovább növekedett az eladásra és kiadásra kínált lakóingatlanok száma az év első három hónapjában – derül ki az otpotthon.hu legfrissebb adataiból. A tavalyi kereslet-visszaesés és növekvő értékesítési idő ellenére 2023. január és március között a kínálati négyzetméterárak tovább növekedtek, bár reálértéken ez már így is csökkenést jelent.

42 százalékkal több eladó ingatlanhirdetést töltöttek fel az otpotthon.hu-ra 2023 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest, míg a kiadásra szánt ingatlanok esetében 27 százalékkal gyarapodott, ezzel a portál elérte a 170 ezres hirdetésállományt.

Az év elején természetes, hogy a piac téli álma után emelkedik a hirdetések száma, azonban az első három hónapban regisztrált növekedés mértéke már arra is enged következtetni, hogy az eladók megtapasztalva a piac tavaly indult lassulását, most nagyobb valószínűséggel hirdetnek ingatlanportálokon

– mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

„Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egy év leforgása alatt a magánszemély hirdetők száma több mint ötszörösére, az általuk feladott hirdetéseké pedig több mint hatszorosára nőtt az ingatlanportálon, de ennél is szemléletesebben mutatja a piac változását az, hogy az indulása óta az otpotthon.hu hirdetésállománya 70 százalékkal bővült” – tette hozzá.

Január és március között a legtöbb hirdetést Budapesten (az összes hirdetés 38 százalékát) és Pest megyében (18 százalék) adták fel, megelőzve Hajdú-Bihar megyét (5 százalék). A legkevesebb, ezer alatti hirdetést Tolna (618), Vas (764) és Nógrád megyéből (964) töltötték fel az otpotthon.hu-ra.

Tovább nőttek az árak

A tavalyi év második felétől tapasztalható kereslet- és érdeklődésszám-csökkenést azonban a statisztikák szerint idén sem követte jelentős árváltozás, hiszen a kínálat bővülése mellett éves összehasonlításban a lakóingatlanok áremelkedése is megfigyelhető az otpotthon.hu kínálatában.

Az átlagos négyzetméterárak az üdülők esetében emelkedtek a legjelentősebb mértékben (12 százalék), majd új építésű ingatlanok (11 százalék), házak (7 százalék) és végül a lakások (5 százalék).

Az előző negyedévhez képest a növekedés üteme tovább lassult, ezt bizonyítja az is, hogy a lakások esetében a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest mindössze 1 százalékot emelkedtek az árak.

„A hirdetési átlagárak növekedése nem követi a hasonló időszakban regisztrált infláció mértékét, így reálértéken már a hirdetésekben is megjelent az árak csökkenése. Számos tényező befolyásolja, hogyan alakul a lakáspiac számára 2023, azonban bizakodásra ad okot, hogy a téli hibernáció véget ért és ismét emelkedik a keresések és érdeklődések száma” – jegyezte meg Lipták Zsuzsanna.