Megjelent a lista, ezeket a termékeket kötelező leárazni a boltokban

2023.05.06. 06:51
Rendeletben határozták meg a kötelező bolti akciókat. A kedvezményes árban érintett termékek listáját pénteken tették közzé a Magyar Közlönyben.

Mint írtuk, Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány görög és francia mintára akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi vállalkozásokat. 

A kötelező bolti akciókat 2023. június 1-je és 2023. szeptember 30-a között kötelesek bevezetni a kereskedők.

Akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam.

A rendelet szerint kereskedőnek az minősül, aki a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytat, és a nettó árbevétele a 2021. évben az 1 milliárd forintot meghaladta. A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.

Az akciós termékkategóriák pedig a következők:

 1. Baromfihús
 2. Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek
 3. Hal, halkonzerv
 4. Húskészítmények
 5. Tej, tejföl és helyettesítői
 6. Joghurt és egyéb savanyított készítmények
 7. Egyéb tejtermék
 8. Sajt
 9. Vaj, margarin és készítményei
 10. Egyéb zsiradékok (növényi és állati)
 11. Kenyér
 12. Péksütemények
 13. Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák
 14. Liszt, cukor, tartósított lisztesáru
 15. Friss zöldség
 16. Friss gyümölcs
 17. Gyümölcs-, zöldséglé
 18. Készételek, fűszerek, ételízesítők
 19. Kávé, tea
 20. Ásványvizek és üdítőitalok

Az akció idején a kereskedő köteles termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni – írta a Magyar Közlöny.

A rendelet szerint a legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár megállapításakor nem kell figyelembe venni a termék azon árcsökkentett bruttó kiskereskedelmi árát, amelynek alkalmazására a termék minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában került sor.

Az árcsökkentés alkalmazásakor egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A közlöny kiemeli, a kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan az online felületén feltüntetni. Továbbá kötelező az érintett termékekből megfelelő mennyiséget árusítani, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen.

A Pénzcentrum kiemeli, a rendeletben van egy kiskapu is. Eszerint a kereskedő nem köteles az árcsökkentés alkalmazására, ha a rendelet kihirdetésének napján egy adott termékkategóriából nem forgalmaz legalább öt különböző terméket.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500 ezer és 3 millió forint közötti bírságot vonhat maga után – írták.

Az Orbán-kormány a szabályozástól azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás, így a kötelező akciózás már a közeljövőben hozzájárulhat az infláció  letöréséhez.