Szijjártó Péter szerint csak egyféleképp őrizhetjük meg a Földet

2023.05.08. 15:36
A járműipar elektromos átállása és atomenergia-beruházások nélkül mindössze illúzió marad, hogy megőrizzük a bolygót utódaink számára – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Abu-Dzabiban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ezek nélkül nem lehetséges a klímacélok elérése.

A tárcavezető egy energiaügyi konferencia panelbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy a versenyképesség növelésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia.

„Soha nem politikai vagy ideológiai kérdésként tekintettünk a zöldmegállapodásra vagy -célkitűzésekre, hanem annak módjaként, hogy miként óvhatjuk meg ezt a bolygót az utódaink számára” – fogalmazott.

Mint mondta, Magyarország egyike a világ azon – húsznál kevesebb – államának, amely képes volt arra az utóbbi évek során, hogy gazdasági teljesítménye növelésével párhuzamosan csökkentse károsanyag-kibocsátását.

Majd arról számolt be, hogy e stratégia részeként hazánk 2050-re klímasemlegessé válik, a nukleáris- és napenergia-kapacitás bővítésével pedig már 2030-ra karbonsemleges lesz az áramtermelés 90 százaléka – a jelenlegi 65 százalék helyett.

Tudatta, hogy a mai 4500 megawattról 2050-re 12 000 megawattra emelik a napenergia-kapacitást, illetve 2000 megawattról 4400 megawattra az atomenergia-kapacitást.

Szijjártó Péter figyelmeztetett: a tehermegosztás nem nevezhető tisztességesnek, mivel azok az országok szenvednek legjobban a következményektől, amelyek minimálisan vagy egyáltalán nem járultak hozzá a klímaváltozáshoz, így

a legnagyobb szennyezőknek sokkal nagyobb szerepet kellene vállalniuk.

Kiemelte, hogy a globális károsanyag-kibocsátás 14 százaléka a közúti közlekedéshez kapcsolódik, így a járműipar elektromos átállása nélkül nincsen remény a Föld megóvására.

Atomenergia és a jövő

A miniszter kijelentette, hogy nukleáris energia nélkül csak illúzió, álom marad a zöldcélok elérése, mivel enélkül nem lehetséges elegendő áramot termelni a lakosság és az ipar számára fenntartható módon.

Az atomenergiát olcsó, biztonságos és környezetbarát energiatermelési módnak minősítette. A paksi bővítésről elmondta, hogy az mintegy 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását és 3-3,5 milliárd köbméternyi földgáz felhasználását teszi elkerülhetővé évente.

Aláhúzta, hogy küzdeni kell a nukleáris energiával szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen az Európai Unióban.

Ezzel kapcsolatban közölte: tisztességtelen támadás Magyarország szuverenitása ellen az, hogy a német kormányzat a korábbi megállapodások dacára nem engedélyezi a Siemens Energy számára a paksi irányítástechnika leszállítását.