Csak egy telefon, és érkezik a négykerekű segítség

OKU 4966 Vizsoly sajtaj 20230509
2023.05.09. 20:22
Négykerekű segítséget kap munkájához az Ökumenikus Segélyszervezet. A Mercarius flottakezelő, illetve a Porsche Hungaria nemcsak autókkal, de 0–24-es forródróttal is beáll a szervezet mögé, amelynek mobilitása ezzel az ország bármely pontján megoldott. A segélyszervezet vezetője az Indexnek elmondta: az infláció számukra is komoly gondot okoz, de a félelmekkel átszőtt tavalyi második félév után idén mintha csökkenne a nyomás a családokon.

Mobilitási segítséget kap az Ökumenikus Segélyszervezet a Mercarius Flottakezelő Kft. és a Porsche Hungaria Kft. jóvoltából. A stratégiai együttműködést kedden szentesítették a segélyszervezet vizsolyi Jelenlét Pontján. Ennek keretében átadták azt a két személyautót, amelyeket a következő két évben esélyteremtő munkájának kiterjesztéséhez használhat a szervezet. A támogatás ezenfelül kiterjed a karitatív szervezet munkája során fellépő szállítási, logisztikai kapacitási problémák megoldására, illetve hirtelen előállt krízishelyzet, vis maior (pl. természeti csapás okozta válsághelyzet, háborús helyzet stb.) esetén további járművek rendelkezésre bocsátására.

Csak egy telefon

A Mercarius célja a stratégiai partnerséggel, hogy lehetővé tegye a segélyszervezet számára, hogy ott és akkor tudjon segíteni, ahol éppen a legnagyobb szükségük van rá. „2022-ben az ukrajnai háború sajnálatos apropóján kezdtük el az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködést. A szervezet számára autókra volt szükség a menekült családok szállítása érdekében, flottakezelőként pedig szívesen nyújtottunk ebben segítséget. Láttuk, hogy milyen fantasztikus munkát végez a segélyszervezet, így két évvel meghosszabbítottuk az együttműködést.

Számos olyan eset adódott, amikor ad hoc módon volt szükség járműre, így a kooperáció részét képezi, hogy bármikor, bárhol szükségük van autóra, nem kell azon gondolkodniuk, kihez tudnak fordulni. Csak egy telefonjukba kerül, és állunk rendelkezésre. Az előttünk álló két évben a Porsche Hungariával közösen gondoskodunk a segélyszervezet mobilitásáról az ország bármely pontján

– mondta Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő Kft. ügyvezetője, aki azt is hozzátette: flottakezelőként a járművek teljes mértékű szervizelését, karbantartását is vállalják.

„Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Magyarország legnagyobb autóimportőreként komoly szerepünk legyen a társadalmi felelősségvállalásban. Példaértékűnek tartjuk az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, szerteágazó segítő tevékenységét, amit határainkon innen és túl végeznek” – fejtette ki Németh Balázs, a Porsche Hungaria Kft. ügyvezetője.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kiemelte: hiánypótló támogatást jelentettek már a pandémia és a háború kitörését követő időszakban is a Mercarius közreműködésének köszönhetően biztosított gépjárművek. Nagy öröm, hogy a mostani együttműködés a hazai rászorulókat segítő munka területén folytatódik.

Stabilizálódás látszik

Lehel László az Index kérdésére elmondta: a jelenlegi inflációs csúcsokkal megtámasztott kedvezőtlen gazdasági környezet is pluszkihívások elé állította a családokat, így a segélyszervezetet is, de a mostani krízis elmaradt a koronavírus-járvány alatt tapasztalttól.

A Covid idején nagyon sok dolgunk volt, ahogy a tavalyi év második felében is megszaporodott a nehéz helyzetben lévő családok száma, ám úgy látom, hogy idén csökkent a ránk nehezedő nyomás, ami arra enged következtetni, hogy némiképp stabilizálódik a családok helyzete.

Az igazgató rámutatott, hogy egy segélyszervezet működéséhez elengedhetetlenek a segítő kezek és a támogató forintok. „Hálás vagyok a magánadományozóknak, hogy a mostani vészterhes időkben is rendszeresen segítenek minket, legyen szó karácsonyi vagy húsvéti gyűjtésről, vagy például a törökországi földrengés túlélőinek megsegítéséről. Fontos, hogy kiépüljön a bizalom az adományozók és a szervezet között, és azt lássák, hogy a számunkra eljuttatott támogatás valóban célba is ér, hiszen mi csak átadó kézként funkcionálunk” – fogalmazott.

Igencsak költséges lett a segélycsomag összeállítása 

A magas infláció a segélyszervezet dolgát is megnehezíti, hiszen például egy tartós élelmiszerekből álló csomag összeállítása jelenleg jóval magasabb költségekkel jár, mint egy évvel ezelőtt.

Ez a segélyszervezet működésére nézve is komoly problémát jelent. A drasztikus áremelkedés ellensúlyozása, továbbá a növekvő rezsiköltségek fedezése csak úgy kezelhető, ha növekszik a támogatási összeg. Erre szerveztünk is külön gyűjtést, számos vállalat segített minket. Bízunk benne, hogy az inflációs cunami hamarosan lecsillapodik

– mondta lapunknak Lehel László.

Esélyteremtés

A segélyszervezet 2018 márciusában indította el modellprogramját Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, a Gönci járásban. A program célkitűzése a mélyszegénységben élő családok integrációjának előmozdítása és a szegénység újratermelődésének mérséklése. Annak érdekében, hogy az itt élő családok felzárkózását segítse, a segélyszervezet állandó jelenléttel komplex szolgáltatások kialakítását valósítja meg a térségben. A vizsolyi Jelenlét Ponton többek között gyermekek fejlesztése, a helyi közösség életminőségét javító szolgáltatások biztosítása, mosoda működtetése, krízishelyzetek kezelése (egyéni esetkezelés, tanácsadásnyújtás), foglalkozások, készség- és képességfejlesztő programok, munkaerőpiaci fejlesztés, folyamatos szakmai jelenlét, valamint szociális munka zajlik.

„Az a cél vezérelt minket, hogy a gyerekek mellett a felnőtteket is támogassuk. Nekik segély helyett kézzelfogható segítséget kívánunk nyújtani” – mondta az Indexnek Lehel László.

A Gönci járásban található Boldogkőújfalun, Felsődobszán és Vizsolyban hivatásos varrónő vezetésével rászoruló családok asszonyai varrnak az Ökumenikus Segélyszervezetnek felajánlott használt ruhákból termékeket. „Ami a műhelyekben létrejön, az nemcsak egy termék, hanem esély is a hétköznapok terhe alól kiszakadó, a közösségben, a fejlődésben utat kereső asszonyok számára” – közölte a segélyszervezet.

(Borítókép: Mercarius Flottakezelő)