Újabb akkumulátorgyárat építenek Debrecenben

GettyImages-1243184714
2023.05.09. 14:51
Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, a kínai Eve Power. Ennek köszönhetően több mint ezer új munkahely jön létre − jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a hajdúsági városban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a vállalat a BMW kérésére érkezett, hogy ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal magyarországi gyárát. Az állam a 400 milliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve több mint ezer új munkahely létrehozását − közölte az MTI.

Tudatta, hogy a környezetbarát beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd. Közölte azt is, hogy a kormány újabb jelentős fejlesztéseket fog finanszírozni a városban, például 108 milliárd forint értékben korszerűsítik a víziközműrendszert, azaz a vízellátást és a szennyvízelvezetést.

Én azt gondolom, hogy itt a vízért jogosan aggódók is elégedettek lehetnek

− fogalmazott a külügyminiszter. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarországon kevés kérdésben van olyan széles körű konszenzus, mint a környezetvédelem fontosságát illetően. Emlékeztetett a zöldfordulatot előíró európai döntésekre, és aláhúzta, hogy a cél eléréséhez meg kell szüntetni a legsúlyosabban szennyező forrásokat, amihez a károsanyag-kibocsátás 14 százalékáért felelős közúti közlekedés elektromos átállására is szükség van.

A miniszter úgy vélekedett, hogy mivel 2030-ra tízszeresére bővül a kereslet, a kérdés mindössze annyi, hogy hol épülnek fel az elektromosakkumulátor-gyárak Európában, és kik fognak ezekből profitálni.

Az az ország, amely magához tudja vonzani az elektromosakkumulátor-gyárak építését, az hosszú távú garanciát kap arra, hogy a gazdasága növekedni fog

− szögezte le, hozzátéve, hogy hatalmas a verseny a szektor beruházásaiért, és az országok mindent megtesznek ezek elnyeréséért.

Szijjártó Péter kijelentette: „Az itt megvalósuló német–kínai együttműködés is világosan megmutatja, hogy mennyivel jobb az, ha a világ az összekapcsolódásról és nem a blokkosodásról szól.”

Köszönöm Debrecennek, a debreceni városvezetőknek, hogy mindvégig a debreceni emberek érdekét tartották a szemük előtt, nem hagyták magukat félrevezetni, és mindvégig biztosították azt, hogy Debrecen fejlődése töretlen lesz az elkövetkezendő esztendőkben is

− zárta beszédét.

(Borítókép: Az EVE Lithium Energy standja a 2021-es Sanghaji Autókiállításon Sanghajban 2021. április 19-én. Fotó: CFOTO / Future Publishing / Getty Images)