Uniós küldöttség érkezik Magyarországra, a kormány körmére akarnak nézni

GettyImages-1210067932
2023.05.10. 14:24 Módosítva: 2023.05.10. 15:02
Jövő hét elején Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége. A képviselők a villámlátogatás során szeretnének megismerkedni a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárás fejleményeivel – értesült a Népszava brüsszeli forrásaitól.

A küldöttség tagjai a kormányzati vezetők mellett Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével, illetve civilekkel és újságírókkal is találkoznak majd. A négytagú delegációt Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor, keresztényszocialista elnöke vezeti.

Rónai Sándor, a DK és Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője megfigyelőként részt vesz a találkozókon – írja a lap.

A képviselők a tervek szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Biró Ferenccel, az Integritás Hatóság vezetőjével is egyeztetnek.

Rengeteg pénz sorsa forog kockán

Hohlmeierék annak járnak utána, hogy Magyarország képes-e lesz megfelelően hasznosítani az uniós költségvetésből és a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

A Népszava arról is írt, hogy az Európai Parlament várhatóan szerdán fogja elfogadni az Európai Bizottság 2021. évi gazdálkodásáról szóló parlamenti jelentést.

A Monika Hohlmeier által is jegyzett dokumentum kritikával illeti a magyar jogállam állapotát. A jelentést összeállítók azt javasolják, hogy tartsák vissza a Magyarországnak szánt pénzügyi támogatásokat, amíg a jogállamiság megsértése veszélyezteti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást.

(Borítókép: Az Európai Parlament épületének bejárata Brüsszelben. Fotó: Leon Neal / Getty Images)