Acélos lett a forint, áttörte az előtte álló betonfalat

2023.05.10. 15:56
A vártnál enyhén alacsonyabb amerikai inflációs adatra erősödött a forint, mivel gyengült a dollár a nemzetközi devizapiacon – mondta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetései Zrt. szenior elemzője. A forint a kedvező hírekre meglódult, és délután áttörte a 370-es szintet az euróval szemben.

A reggeli inflációs adatra némileg erősödni tudott a forint, de nem volt nagy mozgás. Az infláció a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött, de annyira nem, hogy növelte volna a kamatvágási spekulációkat – nyilatkozta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

14 óra 30 perckor azonban megjelentek az Egyesült Államokban a friss inflációs adatok, amelyek nagyobb mozgást hoztak a devizapiacra.

Volt egy enyhe félelem a piacon, hogy a vártnál magasabb infláció esetén az amerikai jegybank nehezebb helyzetbe kerülhet a következő időszakban, és esetleg folytatni kell a kamatemelési ciklust, mivel a munkaerőpiac is igen feszes

– ismertette az elemző, és hozzátette, hogy ez a félelem enyhült, ami a feltörekvő piaci devizáknak általában jót szokott tenni, ezt láthattuk ma a forint árfolyamában.

Az említett amerikai inflációs adatokon kívül a héten más fontos esemény nem lesz a forint szempontjából, de természetesen az uniós forrásokkal kapcsolatban érkező esetleges hírekre továbbra is figyelnek a befektetők – jegyezte meg Varga Zoltán.

Így áll a most a forint

Ma reggel a 371,50-es szintről indult az euró árfolyama, majd némi oldalazást követően a délutáni órákban nekilódult a magyar fizetőeszköz, és 15 óra magasságában áttörte a 370-es támaszt az euróval szemben. Cikkünk írásának pillanatában 369,92 forintot ér egy euró.

EURHUF 2023-05-10 15-38-53.png