Másfél évtizedes csúcsra ért a Bank of England alapkamata

2023.05.11. 16:48
A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,50 százalékra emelte alapkamatát az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja, a Bank of England.

A brit jegybank a csütörtöki bejelentéshez fűzött negyedéves pénzügypolitikai jelentésében hangsúlyozta, hogy a korábbi előrejelzéseknél jobb gazdasági teljesítményre számít, és már nem vár visszaesést idén a brit gazdaságban – adta hírül az MTI.

A mostani kamatemelés a tizenkettedik volt azóta, hogy a Bank of England 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte jelenlegi szigorítási ciklusát.

A most elért 4,50 százalékos alapkamat csaknem másfél évtizedes csúcs.

A kamatemelési sorozat fő hajtóereje a négy évtizede nem tapasztalt ütemű brit infláció.

Az éves összevetésű inflációs ütem Nagy-Britanniában tavaly szeptember óta minden hónapban meghaladta a tíz százalékot; márciusban 10,1 százalék volt. A tavaly októberi 11,1 százalékos ütemnél gyorsabb éves inflációt legutóbb 41 évvel korábban, 1981 októberében mértek.

A BANK OF ENGLAND INFLÁCIÓS CÉLJA 2 SZÁZALÉK.

A jegybank csütörtöki előrejelzésében ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy a tizenkét havi inflációs ütemek áprilistól már jelentős mértékben lassulnak, főleg az energiaárak visszaesése miatt.

Az új prognózis szerint az éves brit infláció 2023 végén 5 százalék körül jár majd, és 2024 kései szakaszában visszatér a 2 százalékos célszintre.

A pénzügypolitikai jelentés mérsékelt növekedést valószínűsít 2023 egészére. A már beérkezett friss aktivitási adatok is a brit gazdaság teljesítményének erősödésére vallanak.