Sokkoló számok: ennyi kisboltot kellett bezárni Magyarországon

2023.05.12. 19:24
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az utóbbi egy évben mintegy 4500, Magyarországon működő kiskereskedelmi egységet kellett bezárni. A jövőben is egyre több ilyen üzlet zárhat be végleg Magyarországon, miután számos teherrel kell szembenézniük, a vásárlóerő pedig fokozatosan csökken.

A kiskereskedelem szereplői számára jelentősen megnőttek a költségeik, így legtöbbjük már alig vagy egyáltalán nem tud fennmaradni. A KSH adatait összegző Portfolio kiemelte, hogy tavaly nagyot nőttek a bérköltségek a munkaerőhiány és a minimálbér 20 százalékos emelése miatt. A beszerzési árak rekordmagasra emelkedtek, az energiaárak pedig megsokszorozódtak.

A boltok a vásárlókra hárították a pluszköltségeket, így több mint 40-45 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon. 

Ilyen gyors áremelkedésre az EU egyetlen országában sem volt példa.

A portál hangsúlyozza: az árstopok és a kötelező akciók legfőképp a kisboltokat hozzák nehéz helyzetbe. Ezek alapján könnyen lehet, hogy a következő időszakban tovább csökken a boltok száma, és így egyes kistelepüléseken versenytárs nélkül marad egy-egy üzlet, míg máshol az egyedüli bolt zárhat be.

Duplaannyi bolt zárt be tavaly, mint korábban

Portfolio szerint a KSH adataiból az is kiderült, hogy 

TAVALY 4500-ZAL CSÖKKENT A KISKERESKEDELMI EGYSÉGEK SZÁMA, ÍGY A MEGLÉVŐK SZÁMA 110 EZER ALÁ CSÖKKENT. 

 A korábbi adatok alapján átlagosan a boltok 2-3 százaléka szűnt meg évente, ezzel szemben tavaly már 4 százalék feletti volt a bezárt boltok aránya. 

Az adatok szerint közel 1500 élelmiszer- és italbolt zárt be, 1000-nél több iparcikkes húzta le a rolót, miközben csaknem 800 ruhabolt is tönkrement. A boltok az év második felében már a vasárlóerő csökkenésével néztek szembe, ugyanis a reálbérek folyamatosan veszítettek értékükből, így az év végén már kevesebb mint 107 ezer bolt működött.

Úgy tűnik, az idei év sem lesz jobb, a kiskereskedelmi forgalom zuhanása ugyanis az év elején erősödött fel, miután az infláció 25 százalék fölé emelkedett.

Kevesebb élelmiszert vásárolunk

A vágtató infláció miatt a lakosság egyre több dologról kénytelen lemondani. Márciusban a kiskereskedelem forgalma több mint 13 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer-fogyasztás több mint 10 százalékkal csökkent éves szinten.

A portál arra emlékeztet, hogy még a 2008–2009-es világgazdasági válság legsúlyosabb időszakaiban is kisebb volt a visszaesés, akkor 8-9 százalékos csökkenést mértek. Az élelmiszer-forgalom visszaesése már kilenc hónapja tart, vagyis a lakosságnak egyre inkább oda kell figyelnie arra, hogy mit és mennyit vásárol.